Na de beëdiging van kabinet Schoof 1 werd de traditionele bordesfoto, met koning Willem-Alexander en premier Dick Schoof, op het bordes van Paleis Huis ten Bosch gemaakt. – Foto: ANP AlgemeenVideo

Video | Nieuw kabinet beëdigd, Wiersma en Rummenie hebben er zin in

Het nieuwe kabinet Schoof is beëdigd. Na het afleggen van de eed tegenover koning Willem Alexander, kan het kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB aan de slag. Demissionair ministers Piet Adema (ChristenUnie) en Christianne van der Wal (VVD) droegen kort daarna het ministerie over aan minister Femke Wiersma en staatssecretaris Jean Rummenie, beiden van BBB. De naam van het ministerie wordt daarbij gewijzigd naar ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. (LVVN).

De beide bewindslieden hebben er zin in. Wiersma zegt een grote verantwoordelijkheid te voelen en zin te hebben om na al het ceremonieel van de beëdiging en de overdracht van het ministerie nu de inhoud in te gaan. Wiersma zegt haar uiterste best te willen gaan doen om ruimte voor de boeren te gaan zoeken én te vinden.

Mestdebat op agenda

De minister moet zich als eerste van de nieuwe bewindslieden verantwoorden tegenover de Tweede Kamer. Woensdagavond staat een mestdebat op de agenda. Hoewel het onderwerp voor de kersverse minister niet nieuw is, verwacht ze niet op alle vragen van de Kamer antwoord te kunnen geven. Dit omdat het nieuwe kabinet nog niet overal afspraken over heeft vastgelegd. “We gaan deze zomer het hoofdlijnenakkoord nog verder uitwerken tot een regeerakkoord”, aldus Wiersma. Ze is zich bewust van de urgentie in het dossier en wil als minister ook de hoogste prioriteit leggen bij het oplossen van de mestcrisis.

Staatssecretaris Jean Rummenie denkt en hoopt als staatssecretaris veel goed nieuws te kunnen gaan brengen voor boeren, tuinders en vissers. Hij verwacht daarvoor veel te zullen moeten onderhandelen in Brussel.

Lees verder onder het kader

Wiersma legde de eed in het Fries af. “Ik ben zeer Friezinnig”, zegt Wiersma daarover. Ook verwachtte ze wel een reprimande te krijgen van de Friese Commissaris van de Koning, als ze het niet zou doen, zegt ze met een knipoog.

Oud-landbouwwoordvoerder Barry Madlener van PVV is beëdigd als minister van Infrastructuur en Waterstaat. Oud-CDA-gedeputeerde van Overijssel, Eddy van Hijum, is namens NSC vice-premier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Tweede Kamer debatteert woensdag en donderdag met het nieuwe kabinet over de regeringsverklaring.

Videograaf: Iris Hofman

Beheer
WP Admin