Tripsschade in uien. Vliegende natuurlijke vijanden komen pas als er al schade is. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Bodeminsecten belangrijk voor natuurlijke bestrijding trips

Een gezond bodemleven geeft natuurlijke plaagbestrijders de mogelijkheid hun werk te doen.

Natuurlijke vijanden in en op de bodem zijn extreem belangrijk voor de bestrijding van trips in uien. Deze zijn er namelijk al voordat trips in de uien te vinden zijn. Dat blijkt na drie jaar onderzoek door CZAV en IPM Impact.

De belangrijkste natuurlijke vijanden van trips zijn roofmijten, roofwantsen, lieveheersbeestjes, sluipwespen, larven van gaasvliegen en zweefvliegen, kleine spinnen en rooftrips. Ook kortschildkevers zijn belangrijke natuurlijke vijanden van trips.

Natuurlijke vijanden op volle sterkte krijgen

Vaak komen vliegende roofinsecten om het werk af te maken, maar ze komen pas wanneer de trips al schade in de uien aangericht heeft. Daarom is het belangrijk om er alles aan te doen om de natuurlijke vijanden in de grond op volle sterkte te krijgen.

De belangrijkste natuurlijke vijanden in en op de bodem zijn roofmijten en kortschildkevers. Zij hebben het grote voordeel dat ze generalisten zijn en zich kunnen voeden en ontwikkelen voordat trips actief worden. Roofmijten voeden zich bijvoorbeeld met pollen, honingdauw, schimmels, kleine mijten, witte vlieg, wolluis en aaltjes. Kortschildkevers voeden zich ook met eieren, larven en poppen van de varenrouwmug.

Aanvoer organische stof

Een goede populatie natuurlijke vijanden opbouwen begint met voldoende aanvoer van organische stof. Dit zorgt voor meer bacteriën en schimmels in de bodem, dit zijn weer voedselbronnen voor andere organismen die vervolgens weer gegeten kunnen worden door roofmijten en kortschildkevers.

Een goede bodemstructuur is ook belangrijk voor het bodemleven. Niet-kerende grondbewerking kan ook een positief effect hebben op het bodemleven.

Uit onderzoek van IPM Impact blijkt dat pyrethroïden een negatief effect hebben op het bodemleven. CZAV adviseert daarom om hiermee in het hele bouwplan rekening te houden.



CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER BODEMGEZONDHEID, ZOALS HET LAATSTE NIEUWS, ACHTERGRONDEN EN VIDEO'S.

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin