Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Bodem ontzien met rups en overlaadwagen

De oogstomstandigheden zijn er de laatste weken niet beter op geworden. Loonbedrijf Wisse uit Meliskerke (Zld.) wisselde daarom de banden voorop de bietenrooier voor een rupsonderstel. De overlaadwagen brengt de bieten naar de rand van het perceel waar ze op kippers gelost worden voor verder transport.

Vanwege de afstand naar de hoop, en om er zeker van te zijn dat de rooier kan doorgaan, wordt met 3 vrachtcombinaties gereden. Omdat de kippers niet op het land komen kan met hoge bandenspanning gereden worden.

Een belangrijk argument om een overlaadwagen in te zetten maakt deze foto duidelijk. De weg blijft schoon.

Loonbedrijf Wisse rooit 5 hectare suikerbieten voor Patrick Cevaal uit Ritthem (Zld.). Cevaal bestelde er een overlaadwagen bij zodat de transportkippers niet het land op hoeven. - Foto's: Anton Dingemanse

Wisse kon tot vorige bietenleveringen nog op wielen rooien, maar door de nattigheid is toch besloten om voor de laatste leveringen de rupsen te monteren.

En weer gaat een vracht aan de hoop bij het bedrijf. Nog een uurtje en de bieten zijn er uit. Cevaal zaaide nog de volgende dag wintertarwe in het perceel.

Er blijft van alles plakken op het reinigingssysteem van de rooier, maar de bieten gaan wel schoon over de zonnen.

De overlaadwagen wordt weer gevuld. Het totale gewicht van overlaadwagen met volle bunker is ruim 20 ton.

De bieten in de overlaadwagen. Schoon genoeg gezien de omstandigheden.

De volle overlaadwagen is weer bijna bij de dam om zijn vracht in klaarstaande kipper te lossen.

Dankzij de rupsen en ondanks het af- en aanrijden van de overlaadwagen blijft er een vlak gerooid veld achter.

Opvallend is ook dat de kopakker bij de dam, waar de overlaadwagen inmiddels een hele morgen heen en weer is gereden, nog steeds vlak is. Wellicht maakt het verschil of er met 4 aangedreven wielen wordt gereden of met een getrokken kipper.

Beheer
WP Admin