Maaien van biologisch graskruidenmengsel. Door maaien in een jonger stadium is de voederwaarde dit jaar gestegen. - Foto: Jan Willem van Vliet RundveeNieuws

Biologische graskuilen bevatten 40 VEM meer dan vorig jaar

Betere weersomstandigheden en vroeger maaien stuwen de voederwaarde van de biologische graskuilen.

De voederwaarde van biologische graskuilen ligt dit jaar op gemiddeld 875 VEM per kilo droge stof. Dat is 40 VEM meer dan vorig jaar werd gerealiseerd. Dat blijkt uit graskuilanalyses, verzameld door mengvoerfabrikant Agrifirm in Apeldoorn.

De hogere voederwaarde van dit jaar is te verklaren doordat het gewas in vergelijking met vorig jaar in een jonger stadium is gemaaid. Dat zorgt voor een hogere verteerbaarheid van de kuil. In 2021 speelde het weer alle veehouders parten en werd er op veel plaatsen pas op slag van juni de eerste snede gemaaid.

Leestip: Meer druk op kwaliteit graskuilen

144 gram eiwit per kilo droge stof in biologische graskuilen

De biologische graskuilen bevatten dit jaar 144 gram eiwit per kilo droge stof. Daarmee is het niveau gelijk aan vorig jaar. Het DVE gehalte is 74 gram per kilo droge stof; 4 gram meer dan vorig jaar. Dit is te verklaren door de hogere verteerbaarheid en het hogere suikergehalte van 114 gram tegen 77 gram per kilo droge stof in 2021. Hierdoor kan er meer microbieel eiwit gevormd worden in de pens. De kuilen bevatten gemiddeld slechts 12 OEB per kilo droge stof.

Beheer
WP Admin