Het beschikbare areaal landbouwgrond staat onder druk. Op de foto is het een zonnepark in aanbouw dat beslag legt op vruchtbare landbouwgrond. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

BBB Brabant accepteert bouwen op landbouwgrond

BoerBurgerBeweging (BBB) wil zoveel mogelijk landbouwgrond voor de agrarische sector behouden. Maar in Noord-Brabant vindt BBB dat het bouwen van flexwoningen op landbouwgrond moet kunnen.

De BBB in de Brabantse Staten diende vrijdag een motie in om landbouwgrond beschikbaar te stellen voor de bouw van tijdelijke flexwoningen. In haar verkiezingsprogramma had de partij juist beloofd eerst te bouwen in de dorpen en de steden.

BBB-fracties niet op een lijn over bouwen op landbouwgrond

De meeste Statenfracties van de BBB in de provincies voelen er weinig voor om landbouwgrond voor woningbouw beschikbaar te stellen. Ze zetten liever in op inbreiding, omhoog bouwen of geven een woonbestemming aan bestaande gebouwen. Landbouwgrond vrijmaken voor huizenbouw heeft niet de voorkeur. Dit stelde BBB vrijdag in Brabant in een motie voor.

Hans Veentjer, fractievoorzitter van de BBB in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, wil vasthouden aan de lijn die de partij in het verkiezingsprogramma heeft uitgezet. Hij zegt dat de provincie zich eerst moet richten op het ‘verdichten’ van steden en dorpen. “Verder zijn wij als BBB Zuid-Holland van mening dat tijdelijk snel permanent wordt en dat dat landbouwgrond onherstelbaar beschadigt.”

Ook vrijwillig landbouwgrond afstaan

Ook bij de BBB in onder meer Zeeland, Overijssel, Friesland en Flevoland is er weinig animo om landbouwgrond vrij te maken voor de bouw van huizen. “Zolang er nog ruimte is rondom dorpen en steden gaan we wat de BBB betreft niet op landbouwgrond bouwen”, zegt de Zeeuwse fractievoorzitter Kees Hanse.

Abel Kooistra, BBB-fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Friesland, wijst erop dat de situatie in zijn provincie heel anders is dan in Brabant. “In Friesland is meer ruimte voor woningbouw, zonder dat daarvoor landbouwgrond nodig is. Maar mocht een boer op basis van vrijwilligheid grond afstaan voor woningbouw en wordt zo’n plan door de gemeenschap gedragen, dan gaan we daar als BBB niet voor liggen.”

Geen juridische procedure om kraaiende haan

BBB Flevoland laat weten prioriteit te geven aan ‘inbrei-locaties’ of omhoog bouwen, en dat daarna de randen van de dorpen aan de beurt zijn. In Limburg en Gelderland is de BBB niet bij voorbaat gekant tegen het beschikbaar stellen van landbouwgrond om “een straatje erbij” te kunnen leggen. Volgens de Limburgse fractievoorzitter Annetje Schoolmeesters krijgen bijvoorbeeld ouderen daarmee de mogelijkheid te wonen op de plek waar zij hun wortels hebben.

“Indien dit op vrijwillige basis plaatsvindt, dus als er geen sprake is van gedwongen onteigening in welke vorm dan ook, is dit prima. Maar nieuwe bewoners moeten geen procedures tegen de agrariër gaan aanspannen om een kraaiende haan of andere overlast.”

Mede-auteur Lydia van Rooijen

Reacties

  1. Grond is duur en de opbrengsten niet van veel waarde. En er mag steeds minder mest op en dat heeft ook weer nadelen voor de opbrengsten. Zonneweides, windmolens en huizen leveren wel veel geld op. Ik ben dan ook voorstander van die laatste drie. Hoe minder grond, hoe hoger de landbouwprijzen voor de overige boeren. Als elke boer zo’n 3-4 ha grond verkoopt en er een huis van koopt en verhuurt, dan brengt die investering meer op.

Beheer
WP Admin