Agrifirm biedt boeren inzicht in milieu-impact
Coöperatie Agrifirm wil boeren inzicht geven in hun milieu-impact en hoe die zich verhoudt tot hun collega-boeren. Uiteindelijke doel is een fors lagere milieu-impact bij de teelt van gewassen door leden met behoud van financieel rendement.
Gewassen zoals spruiten worden steeds moeilijker, zo niet onmogelijk, om te telen, omdat er steeds minder middelen beschikbaar zijn om het gewas te beschermen tegen ziekten en plagen. Om te voorkomen dat dit voor steeds meer teelten gaat gelden, moet er iets gebeuren, ziet Agrifirm. De coöperatie wil boeren inzicht geven in hun milieu-impact en hoe die zich verhoudt tot hun collega-boeren, met de verwachting dat dit inzicht ook tot een duurzamere teelt kan leiden.
Maatregelen gewasbescherming
Agrifirm is bekend als veevoerleverancier, maar bedient ook akkerbouwers en telers met bijvoorbeeld zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen. Willem Unger, directeur plantaardig bij Agrifirm, kan zich ergeren aan de verschillende maatregelen rondom gewasbescherming, net als veel boeren en belangenbehartigers. Net als in de discussie over mestbeleid moet ook op gebied van gewasbescherming het beleid richting doelsturing, vindt Agrifirm. “De regels strepen allerlei methoden om gewassen te beschermen weg, dat schiet z’n doel voorbij. Neem spruiten of cichorei, dat wordt steeds lastiger, terwijl het doel de reductie van milieubelasting moet zijn met behoud van rendement in de onderneming.”
Dashboard Agrifirm geeft inzicht in milieu-impact
In oktober startte Agrifirm met een dashboard waarin telers en hun adviseur inzicht krijgen in de milieu-impact van hun teelten. De eerste stap om de milieu-impact te reduceren, is volgens Unger om in kaart te brengen wat nu de milieubelasting van de teler is. “Dan hopen we daarna de stap te kunnen maken om ook echt de milieudruk te verminderen. Meten is weten, momenteel weten telers en adviseurs nog te weinig. Maar veel van die data hebben we. Onze adviseurs weten wat telers gebruiken, tot op perceelniveau.” Via het dashboard moet duidelijk worden wat de impact is op waterkwaliteit, bodemleven en bodemkwaliteit. En in gesprek met de adviseur kan gericht verdere reductie van de milieu-impact worden gerealiseerd. “Dat is wat ons betreft uiteindelijk het doel: Een fors lagere milieu-impact bij de teelt van de gewassen van onze leden met behoud van financieel rendement.”
Niet opgericht om alleen maar zoveel mogelijk middelen af te zetten
Agrifirm-voorzitter Arian Kamp wil graag van het stempel ‘Big-Agro’, af. “We zijn niet opgericht om alleen maar zoveel mogelijk middelen af te zetten. We zijn een coöperatie, onze winst vloeit terug naar de leden, door te investeren in onderzoek, innovatie en projecten. Wij willen die verantwoordelijkheid nemen als er vanuit de politiek naar de keten wordt gewezen.”
Milieu-impact in kaart met hulp van dashboard
Hoe boeren het dashboard vinden werken, moet nog blijken. Het is begin oktober uitgerold onder de klanten en adviseurs. “Voor boeren zit er geen extra werk in”, verduidelijkt plantaardig-directeur Unger. “Alle gegevens zijn immers al bekend bij de adviseurs. Zij hebben de kennis en willen deze ook overdragen aan boeren.” Door op bedrijfsniveau de milieu-impact te verminderen, hoopt Unger op politiek niveau het gesprek over gewasbeschermingsmiddelen te kunnen veranderen. “Zodat teelten rendabel blijven, omdat boeren de beschikking blijven houden over de middelen die ze daarbij nodig hebben. Maar dat is een proces voor de lange termijn”, realiseert hij zich.