Minister Piet Adema ziet ook geen ruimte om consumptieaardappelen op de lijst met winterteelten te zetten. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Adema ziet geen mogelijkheden voor versoepelingen kalenderlandbouw

Landbouwminister Piet Adema ziet op dit moment geen ruimte om af te zien van de 1 oktober-regeling voor het inzaaien van vanggewassen op zand- en lössgronden. Dat zegt hij in reactie op kritiek vanuit de Tweede Kamer en de agrarische sector over kalenderlandbouw.

Adema: “Er zijn met de Europese Commissie afspraken gemaakt over 1 oktober. Door het natte voorjaar kon er veel later gepoot worden. De natuur is niet te sturen, maar tegelijkertijd staat de afspraak met de Europese Commissie. En we weten dat de EC met meer dan gemiddelde belangstelling naar ons kijkt. Ik zie op dit moment geen ruimte af te zien van de afspraken.”

Adema: Afzien van kalenderlandbouw betekent nieuwe regels

Wel wil de minister in de onderhandelingen voor het 8e Actieprogramma Nitraatrichtlijn het 7e Actieprogramma evalueren en de pijnpunten eruit halen. Adema geeft daarbij wel een winstwaarschuwing. “Maar: de maatregelen zijn er niet voor niks. Ze zijn er voor het verbeteren van de waterkwaliteit. Als we hier vanaf zien, moeten we wel zorgen voor alternatieve maatregelen die zorgen voor verbetering van de waterkwaliteit.”

Coalitiepartijen waren al voorzichtig met het bijsturen van het kabinetsbeleid gericht op kalenderlandbouw. Hoewel CDA, VVD en ChristenUnie veel kritiek hebben op het beleid dat gewassen op zand- en lössgrond voor 1 oktober geoogst moeten worden om niet gekort te worden op de gebruiksnorm in het volgende jaar, vrezen ze dat ingrijpen te grote gevolgen heeft.

Het is de Europese Commissie menens

“Ik wil het risico dat we de derogatie verliezen niet lopen. We weten nog hoe het ging op de Grüne Woche, toen de minister terug moest naar Den Haag. Het is de Europese Commissie menens”, aldus VVD-er Thom van Campen.

ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis noemt de kalenderlandbouw mesjogge, en vraagt landbouwminister Piet Adema hoeveel ruimte er is om in deze data te schuiven, zeker nu de suikerbieten en aardappelen gemiddeld drie tot vier weken later gezaaid zijn door het natte voorjaar. Hij vraagt de minister om maatwerk te bieden.

Consumptieaardappelen geen wintergewas

Adema ziet ook geen ruimte om consumptieaardappelen op de lijst met winterteelten te zetten. “Je zou kunnen concluderen dat we door de maatregelen van de minister kortere frietjes gaan eten bij de McDonalds”, aldus Adema. Er is volgens hem te weinig onderbouwing om consumptieaardappelen op de lijst met winterteelten te krijgen. Bij het afrijpen van de consumptieaardappelen in oktober wordt te weinig stikstof opgenomen. “Ik begrijp heel goed dat het voor de sector erg lastig is, maar ik moet me wel houden aan de afspraak dat we ons houden aan het advies van het Commissie Deskundigen Meststoffenwet”, aldus Adema. De sector kwam ook na een verzoek van de minister niet met argumenten die leiden tot een andere afweging.

Reacties

  1. Wat ik me afvraag ? Is er al een organisatie de de notulen van de gesprekken van de minister (en haar ambtenaren)met de EU heeft gewobt (of WOO)( en dan het liefst de europese versie , die is meestal minder zwart gelakt ;-)) , ben heel benieuwd wat de inbreng is van NL en wat er gevraagd is vanuit de EU ?

  2. Groot schandaal!!! De hele derogatie is een ramp geworden, althans de voorwaarden die de EG (met volle steun van het kabinet) erbij gesteld heeft: sterke afbouw, verlies van 50.000 hectare grond door bufferzones (zonder enig effect) en nutrienten vervuilde gebieden waar extra kortingen dreigen. Nog niet gesproken over de N gebieden en de zones daaromheen die er nog bij komen. We waren uiteindelijk beter af als die hele derogatie eruit was gegaan zonder voorwaarden. En nu dit weer: het is absurd het is belachelijk en elke eerlijke minister pikt dit gewoon niet in Brussel. Wat een laffe zooi: ga erheen en sla met de vuist op tafel als grote netto betaler. Maar NEE, deze minister laat ons weer barsten. En dan zeker nog een landbouw akkoord? NEE. Als dit kan, wat kan er dan nog meer?

  3. Moet meneertje Adema tussen 1 oktober en 1 april ook maar de burger en hij zelf niets meer in hun tuintje doen of moestuintjes.

  4. Helpt allemaal niks de maatregelen hierboven, Oekraine mag weer een jaar lang onbeperkt kippenvlees exporteren naar Europa. Veel daarvan komt in Nederland terecht. Met het graan is hetzelfde, alleen Hongarije en Polen en Tsjechie liggen op dat vlak dwars. De rest van de EU vind het allemaal geweldig. In Nederland draait het daarnaast grotendeels om de rundveehouderij, ook bij LTO. Akkerbouw is de dupe, dat moet echt anders. Laten ze zelf hun stront maar houden, die natte drijfmest levert u niet veel. Enkel een paar centen beuren om ze van de stront af te helpen. Zie veel graanpercelen die eerder slechter dan beter zijn geworden van rundveedrijfmest. En tot slot: minister Adema is 1 grote teleurstelling, een hoop woorden op tv met veel handgebaren maar hij trekt nog geen streng strak voor zijn landbouwsector. Te laf om eens tegen Europa in te gaan. Enkel volgen als een schoothondje.

  5. Dus om de derogatie voor de veehouderij te behouden moet de akkerbouwer bloeden, krankzinnig idee. We kunnen beter met zijn allen nergens meer aan meedoen.

  6. Op een andere site stond dat nvwa de eerste boetes al had uitgedeeld aan boeren om de bufferstrook.
    Kijk dat nog eens stoer daadkrachtig optreden . Wel weer tegen de boeren hè.
    Anders is de overheid niet zo snel met handelen gezien de vele andere hoofd pijndossiers.

  7. Regels zijn er om de de waterkwaliteit te verbeteren zegt vriend Adema laat hij eerst de watermonsters maar eens op orde maken.
    Zolang er nog watermonsters uit de stad en een onder een hondenuitlaatplaats bij zitten komen we er nooit.
    Tis wel de duidelijk de landbouw moet kapot

  8. Helemaal mee eens Sander Flonk ik wil dan ook elke boer of akkerbouwer oproepen om je hier niet aan te houde Sterker nog extra laten zitten als t voor jezelf financieel natuurlijk aantrekkelijk is. Wie betaald de landbouwgrond ?,Wie betaald belasting ? Wie mag t werk doen ?, Wie moet zich elke dag maar weer laten vernederen ? Altijd de Boer!! Kortom tis Tuig van de Riggel Tijd voor (Honger) Oorlog En dan iid goed selecteren wie er mag eten en wie niet !!!!

    1. droogte en rampspoed werk ook wel, eigenlijk moest het 2 jaar niet meer moeten regenen. dan gaat die haagse en europeese gekheid vanzelf over….. honger is het beste middel….

  9. Boeren moeten alleen nog verbouwen voor eigen consumptie en voor mensen aanverwant aan de agrarische sector. Laat de rest van de bevolking maar een tijd uithongeren. Land een jaartje braak, en even een jaartje bij een wergever aan het werk. Jaar contractjes liggen voor het oprapen!

    1. alle producten exporteren…. niks meer in nederland afzetten.

Beheer
WP Admin