Consumptieaardappelen staan niet op de lijst van wintergewassen. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Consumptieaardappelen niet aangemerkt als wintergewas

Consumptieaardappelen en vezelhennep worden definitief niet aangewezen als wintergewas. De teelten moeten op zand en lössgrond voor 1 oktober geoogst worden, om geen korting op mestruimte te krijgen. Dat blijkt uit de lijst met wintergewassen die het ministerie van Landbouw heeft gepubliceerd.

Winterpeen, waspeen, chicorei en winteruien, wintervlas, witlof en bleekselderij zijn wel toegevoegd aan de lijst na de internetconsultatie van eind vorig jaar. De categorie zetmeelaardappelen die als wintergewas mag worden aangemerkt is aangepast van vroegheidsklasse 6 en 5 naar rijptijd klasse hoger dan 6. Voor suikerbieten geldt geen korting als ze na 1 november worden geoogst, maar wel als ze na 1 oktober worden geoogst.

Stimuleringsregeling vanggewassen

Op zand- en lössgrond geldt een stimuleringsregeling voor de inzaai van een vanggewas voor 1 oktober. Wanneer er later een vanggewas wordt ingezaaid, geldt een korting op de stikstofgebruiksnorm voor de opvolgende teelt. Voor inzaai tussen 2 en 14 oktober geldt een korting van 5 kilo stikstof/ha, tussen 15 oktober en 1 november 10 kilo en na 1 november 20 kilo stikstof per hectare. Deze maatregel geldt niet voor winterteelten.

Consumptieaardappeltelers op zand en löss moeten de aardappelen nu tijdig rooien om voor 1 oktober een vanggewas in te zaaien als ze niet gekort willen worden op de stikstofnorm in het volgende teeltjaar. NAV is niet tevreden en ziet problemen ontstaan bij de oogst van consumptieaardappelen voor telers, loonwerkers en verwerkers van aardappelen.

LTO: wisselende gevoelens

Ook LTO ontvangt de regeling met wisselde gevoelens. Vakgroepvoorzitter Tineke de Vries is positief dat een aantal teelten is toegevoegd, maar verwacht dat de kalenderlandbouw geen effect zal hebben op de waterkwaliteit. Ook de opmerking van de minister dat boeren nu nog rekening kunnen houden met hun bouwplan, valt verkeerd. “Bouwplannen zijn al lang gemaakt”, aldus De Vries. Hoewel de korting op de gebruiksnormen relatief beperkt lijkt, stapelt het wel op met de andere kortingen op de bemestingsruimte, zegt De Vries.

Zie de lijst met winterteelten.

Reacties

  1. Wees nu eens eerlijk consumptieaardappelen een wintergewas word eens wakker ze kunnen niet voor april de grond in en in oktober dienen ze er uit te zijn dus waar hebben we het over maar een boer die niet klaagt en een pastoor die niet vraagt!!

  2. Wordt tijd dat de bezem er eens goed doorgaat . Ze zeggen zelf dat klimaat veranderd . Het wordt warmer dus dat betekend ook dat groeiseizoen langer is . Waarom dan eerder oogsten . Je moet dan de aardappelen vroeg doodspuiten . Wat wil zeggen dat ze dus ook eerder stoppen met opname van meststoffen . Dus allemaal vroeg dood spuiten . Iedereen wacht tot laatste moment . Dus krijg het rooien en opslaan maar allemaal geregeld in korte tijd . En LTO moest zich schamen om hierin mee te gaan . Daar moeten ze dwars voor gaan liggen .

Beheer
WP Admin