De Europese biologische landbouw kampt met een tegenslag, met een productiedaling van vijf procent en verminderde winkelverkoop, ondanks beleidsplannen voor forse groei. - Foto: Canva/Getty Images AlgemeenNieuws

Aandeel biologische landbouw in Europa valt Brussel tegen

Het gaat niet goed met de biologische landbouw in Europa. De productie daalde in de hele EU met vijf procent. En ook de verkoop in de winkels loopt terug. Terwijl het in alle Europese plannen en beleid de bedoeling is dat de biologische landbouw fors zou groeien de komende tijd.

Maar liefst twaalf lidstaten maken zich dan ook grote zorgen over aandeel biologische landbouw in Europa. Litouwen, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Finland, Hongarije, Letland, Malta, Roemenië en Zweden willen dat de Europese Commissie maatregelen neemt om het tij te keren.

Volgens de Van-Boer-tot-Bordstrategie (Farm to Fork) is het de bedoeling dat in 2030 een kwart van alle landbouwgrond biologisch is. Ter vergelijking: in 2021 was dat nog maar 9,9 procent. Een ambitieuze doelstelling waarbij de consumenten wel moeten helpen, want als de producten niet gekocht worden, staan boeren niet te trappelen om over te schakelen. En dat is er nu aan de hand. De kopers laten het afweten.

Twee soorten consumenten die kiezen voor biologisch

Grofweg kunnen we de kopers opdelen in twee soorten consumenten.

  • De trouwe, harde kern. Kopers die al langer uit overtuiging biologisch voedsel eten en voor wie de prijs nauwelijks een rol speelt. Deze groep is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de afzet.
  • De andere groep is wat diverser. Ze kopen biologische producten omdat het in de mode is (veel millennials, geboren tussen 1986 en 2000) , oudere consumenten die zich zorgen maken over de wereld en hun kleinkinderen, relatief veel tweeverdieners.

Prijsverschil tussen biologisch en gangbaar werd kleiner

Het gekke is dat het prijsverschil tussen producten uit de ‘gangbare’ landbouw en biologische producten juist kleiner is geworden. Alle producten waar energie aan te pas komt, stegen daardoor in prijs. Biologische producten hebben daar niets mee te maken.

Maar de inflatie zorgt er dan weer voor dat mensen uit die tweede groep, bezuinigen op met name biologische producten.

En dan is er nog de concurrentie van producten die worden aangeprezen als ‘vers’ of ‘lokaal’. Met name in Frankrijk is de consument daar erg gevoelig voor.

De verwachting is dan ook dat de komende tijd de consumenten niet massaal zullen overstappen op biologische producten, want hoewel de inflatie vooralsnog gestabiliseerd lijkt, durven economen bij de Europese Centrale Bank (ECB) niet te garanderen dat het inflatiespook voorlopig in de kast zal blijven.

Nieuw plan voor biologische landbouw in Europa

En dat verontrust de twaalf landen. Ze willen dan ook dat de Europese Commissie een nieuw plan maakt, waarin wordt aangegeven hoe de consumenten kunnen worden verleid om toch die overstap naar biologisch te maken. De regels en definities moeten misschien ook her en der worden aangepast, suggereren de twaalf in een stuk dat ze naar de andere landbouwministers hebben gestuurd.

Aangezien heel veel landen in hun plannen voor de komende tijd (als onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, GLB) sterk hebben ingezet op groei van het aandeel biologisch, loopt de EU de kans dat het hele vergroeningsbeleid mislukt, zo is de waarschuwing. “Misschien moeten we dan wel nadenken of we de financiële middelen die we hebben gereserveerd voor de biologische landbouw niet op een andere manier kunnen gebruiken. Op een manier die wel klimaatwinst oplevert.”

Reacties

  1. is de politiek zich dan nog niet bewust van de koopkracht vermindering bij een groot deel van de bevolking. Voor veel mensen is voedsel naast kleding een kosten post waar ze nog enkele invloed op hebben. De vaste lasten gaan automatisch van de bankrekening af en daarmee is dat voor hen iets wat minder te beïnvloeden is. Waar is nu elke dag het verschil te maken in de supermarkt bij het schap biologisch en standaard product hier zie je direct het verschil in prijs en dus kun je kiezen en dat is wat vel mensen doen en ook moeten doen om het einde van de maand te halen zonder lege koelkast. Voor de Brusselse beleidsmakers en politici ondenkbaar dat je kiest voor een volle maag met misschien iets minder goed voedsel voor de biodiversiteit en je gezondheid (?)

  2. Het hoort eigenlijk niet om het hier over te hebben; maar hoe gaan biologische veehouders om met blauwtong? Zij mogen maar een beperkt aantal producten gebruiken en maar een beperkt aantal behandelingen per dier toepassen? Dat is toch onmogelijk en dier onvriendelijk ? En bij derogatie is bio geen echte bio meer. Zoals bij ophokken pluimvee ivm vogelgriep.

Beheer
WP Admin