epa08083204 A view on an electric wildlife fence with a note reading 'Warning electric fence' and a German border pole in the background on the border between eastern Germany and western Poland in Guben, Brandenburg, Germany, 20 December 2019. The German state of Brandenburg, in close coordination with the districts, has build a temporary electric wildlife fence to prevent wild boars to cross the Germany from Poland, as the risk of the African Swine Fever (ASF) from infected animals is getting higher. EPA/HAYOUNG JEON VarkensNieuws

Rijnland-Palts weert varkenspest met mobiele hekwerken

De Duitse deelstaat Rijnland-Palts wil Afrikaanse varkenspest weren met hulp van hekwerken.

De Duitse deelstaat Rijnland-Palts zet in navolging van onder meer België en Tsjechië in op de preventie van Afrikaanse varkenspest (AVP) met behulp van stroomhekken en zogenoemde geuromheining. Dat heeft de landbouwminister van Rijnland-Palts laten weten bij gelegenheid van een AVP-alarmoefening.

Mobiele hekken

Volgens bewindsvrouw Ulrike Höfken is het de bedoeling om in geval van een uitbraak onder wilde zwijnen de getroffen gebieden te omheinen met mobiele hekken. Waar het niet mogelijk is dergelijke hekken te plaatsen, zal met geurstoffen worden gewerkt om op die manier de wilde zwijnen af te schrikken. Inmiddels is voor een lengte van 30 kilometer aan hekken ingekocht, een aanbesteding van nog eens 60 kilometer volgt. Ervaringen in Tsjechië hebben volgens Höfken laten zien dat een vroegtijdig ingrijpen in de bewegingsvrijheid van wilde zwijnen de verspreiding van het virus kan worden voorkomen.

Hek tussen Brandenburg en Polen

Ook in het oosten van Duitsland wordt gewerkt aan een ‘hekkenprogramma’. De Duitse deelstaat Brandenburg en Polen hebben vooralsnog op ambtelijk niveau een akkoord bereikt over de plaatsing van een hek langs de grens. De plaatsing moet formeel nog worden goedgekeurd door de verantwoordelijke bewindslieden van Polen en Brandenburg.

Beheer
WP Admin