Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

1 rapport van bevinding na beelden Varkens in Nood

De NVWA heeft naar aanleiding van de videobeelden van Varkens in Nood over misstanden in de varkenshouderij bij 3 bedrijven onderzoek gedaan. Daaruit bleek bij 1 bedrijf niet alles volgens de regels te zijn, waarna een rapport van bevinding is opgemaakt.

Dat zegt minister Carola Schouten van landbouw tijdens een debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van de actie van Varkens in Nood over de situatie op het gebied van dierenwelzijn en diergezondheid bij varkensbedrijven.
De beelden van Varkens in Nood waren zonder medeweten van varkenshouders gefilmd. CDA en VVD vroegen minister Schouten om boeren te helpen om weerbaarder te zijn tegen deze acties. “Dierenactivisten mogen niet zomaar de stal in, net zoals inbrekers ook niet zomaar een huis in mogen”, zegt Schouten.

‘Dierenactivisten mogen niet zomaar de stal in’

Ze wil beschikbare informatiefolders van de veiligheidsdienst makkelijker toegankelijk maken voor boeren. Het vereenvoudigen van aangiftemogelijkheden, zoals CDA graag zou willen, ziet Schouten niet direct zitten.

Laatste reacties

 • Cornelis61

  Illegaal verkregen beeldmateriaal, niet rechtsgeldig, NVWA in de fout !?

 • farmerbn

  En weer heb je een advocaat nodig.

 • ENDE902

  Illegaal verkregen bewijs mag bij moord niet als bewijs gebruikt worden. Bij het aanklagen van een boer wegens dierenwelzijn wel. Ik vraag mij af of Nederland nog smaller kan worden.

 • John*

  Volgens mij worden de beelden ook niet gebruikt maar als er naar aanleiding van een actie een inspectie gedaan wordt zijn die bevindingen natuurlijk wel bruikbaar. niet levensvatbare, gewonde, zieke en dode dieren zijn niet te voorkomen. Toch willen we graag als sector beelden van onze bedrijven laten zien dat deze zaken niet spelen maar iedere veehouder weet dat dit dagelijks voorkomt en handelt er ook naar volgens wet en regelgeving. Wordt het ook niet eens tijd dat de burger uitleggen hoe we met zulke dieren omgaan hoe we ze behandelen en hoe we dit proberen te voorkomen? zeg maar de handelingen die we verrichten voordat we mensen een rondleiding geven. Uiteindelijk hebben zulke beelden dan ook veel minder impact net zoals de discussie over vrijloopkraamhokken en staarten couperen. Nu stralen we een beeld uit dat het in orde is maar vertellen er niet bij wat we er allemaal voor moeten doen om het zo te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.