Varkenshouderij

Nieuws

’Initiative Tierwohl moet voorbeeld nemen aan Beter Leven’

De Duitse kartelwaakhond wil dat Initiative Tierwohl een voorbeeld neemt aan het Nederlandse Beter Leven Keurmerk, en het dierenwelzijnsniveau duidelijk maakt op etiketten van varkensvlees.

Varkensvlees van de Initiative Tierwohl (ITW) moet worden voorzien van een etiket waaraan de consument kan aflezen onder welk dierenwelzijnsniveau het product tot stand is gekomen. Die eis heeft de Duitse mededingingsautoriteit – het Bundeskartellamt – donderdag aan de organisatie achter de ITW gesteld. Een welzijnskeurmerk bevordert de transparantie voor de consument, oordeelt de Duitse kartelwaakhond. Deze wijst daarbij onder meer op het Nederlandse welzijnsinitiatief Beter Leven. De interesse van de Nederlandse consument voor vlees van dieren die een hoger welzijnsniveau genieten laat zien, dat er voldoende marktpotentieel is als het product wordt geëtiketteerd, vindt het Bundeskartellamt.

Een welzijnskeurmerk bevordert de transparantie voor de consument, oordeelt de Duitse kartelwaakhond. Deze wijst daarbij onder meer op het Nederlandse welzijnsinitiatief Beter Leven.

Meerprijs op alle varkensvlees gaat naar Tierwohl-fonds

De ITW krijgt tot 2021 de tijd om de eis in de praktijk om te zetten. Momenteel betaalt de Duitse consument meer voor alle varkensvlees, ongeacht of het van een ITW-bedrijf komt of niet. De meerprijs wordt door de grootgrutters in een fonds gestort waaruit de premies aan de ITW-deelnemers worden betaald.

Aangepaste etiketten volgend jaar al bij pluimveevlees

Bij ITW-pluimveevlees wordt vanaf volgend jaar al begonnen met de etikettering. Die maatregel werd door de ITW-organisatie zelf genomen zonder aansporing van de mededingingsautoriteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.