Varkenshouderij

Nieuws

Duits varkensaanbod loopt sterk terug

Duitse slachterijen krijgen dit jaar veel minder varkens aan de haak. Volgens voorlopige cijfers van het Statistischen Bundesamt zijn in de eerste helft van dit jaar 28,65 miljoen varkens geslacht.

Dat zijn 701.400 varkens minder dan in de eerste helft van 2016, een daling van 2,4%.De afname van het varkensaanbod heeft twee redenen. Tot juli dit jaar zijn er 337.000 slachtvarkens minder geïmporteerd door Duitse vleesverwerkers. Dit is een afname van 14,3%. Anderzijds neemt de binnenlandse productie af. Duitse varkenshouders leverden 364.200 varkens minder dan in de eerste zes maanden van 2016. Doordat de slachtgewichten redelijk stabiel zijn, zakte de Duitse varkensvleesproductie de eerste helft van dit jaar 2,2%, tot 2,7 miljoen ton.

Laagste niveau sinds 2011

De omvang van de Duitse varkensstapel was afgelopen mei gekrompen tot het laagste niveau sinds 2011. Daarom verwachten analisten dat de varkensvleesproductie over heel 2017 onder het niveau van afgelopen jaar blijft. Dat betekent een trendbreuk, omdat sinds 2012 de Duitse varkensvleesproductie continu stijgt.

Ook daling EU-wijd

EU-wijd tekent zich dezelfde trend af als in Duitsland. Volgens cijfers van de Europese Commissie komen er dit jaar 2,8% minder varkens aan de haak in de 28 EU-lidstaten dan afgelopen jaar. In 2016 zijn in de EU 256,94 miljoen varkens geslacht. De daling van het Europese varkensaanbod is het derde en vierde kwartaal van 2017 respectievelijk 2,9% en 3,2%.

Of registreer je om te kunnen reageren.