Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Westfort wil ook vettere varkens aan de haak

Slachterij en vleesverwerker Westfort gaat de betaling van vleesvarkens aanpassen. Het bedrijf wil varkens aan de haak met meer vetbedekking op het karkas dan nu het geval is.

Dat vertellen beide directeuren Piet Lunenburg en Egbert Kruiswijk tijdens een gesprek met Boerderij.

Westfort past de betaling zodanig aan, dat varkens met iets meer spek op het karkas netto meer geld opbrengen. Dit geldt voor varkens in al de segmenten die het bedrijf koopt, zoals gangbaar, Beter leven of Keten Duurzaam Varkensvlees.

Het kortingsvrije gewichtstraject wordt vermoedelijk ook verruimd, zodat een varkenshouder ongestraft zwaardere varkens kan leveren. Naarmate een varken zwaarder is, wordt de speklaag immers dikker.

Varkensvleesconsumptie onder druk

Aanleiding voor de wijzigingen is de veranderende vleesmarkt. Mede door de opkomende Aziatische markt is meer behoefte aan ‘rijpere’ varkens. Een ander aspect is dat vlees met meer vetbedekking smaakvoller is. In Nederland staat de varkensvleesconsumptie onder druk. Dat is voor Westfort tevens aanleiding de accenten bij de inkoop te verleggen.

Binnenkort ontvangt de handel de nieuwe inkoopspecificaties. De ingangsdatum daarvan ligt later, zodat varkenshouders de tijd hebben hun afleverstrategie aan te passen aan de nieuwe uitbetaling.

Tien millimeter spek is ondergrens

Westfort reageert net als marktleider Vion afgelopen maart deed op de veranderende varkensmarkt. Enerzijds is behoefte aan een gedeelte varkens met meer spek op het karkas. Anderzijds leidt het fokkerij-effect en het berenmesten ertoe dat varkens steeds bevleesder zijn, met minder spek. Tien millimeter spek op een karkas is echt de ondergrens, verklaart men bij Westfort. Dan krijg je slappe vleesproducten.

Laatste reacties

  • Vink-Okken

    Dat in Nederland de consumptie van varkensvlees onder druk staat ligt echt niet aan het eventuele vetrandje wat het vlees lekkerder zou maken, maar de consument is verpest doordat de laatste jaren veel berenvlees in de schappen lag waardoor de smaak en geur bij braden niet goed is en de negatieve geluiden uit de gezondheidszorg dat vet vlees slecht is voor mensen met hart- en vaatziekten (waarvan er veel zijn). Bovendien hebben de slachterijen nu weer een nieuwe stok om de boeren te slaan, eerst moest en zou er minder vet vlees komen anders wordt er gekort, nu hebben de meeste boeren het voor elkaar magerder vlees te leveren, o nee, het vlees moet vetter anders loop je weer risico op korten. Het einde is zoek, de boer is en blijft de pineut.

  • keesgor1

    Vink-Okken je hebt volkomen gelijk door dat vieze stinkende berenvlees heb je geen zin meer in varkensvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.