De varkensslachterij van Danish Crown in het Deense Horsens. Danish Crown mag van de rechter niet spreken van ‘klimaatgecontroleerd varkensvlees’, maar mag wel zeggen dat Deens varkensvlees ‘klimaatvriendelijker is dan je denkt’. – Foto: Danish Crown / Red Star Photo VarkensNieuws

Danish Crown niet in hoger beroep om ‘klimaatgecontroleerd varken’

Het grote Deens varkensvleesconcern kreeg een boete wegens een niet-onderbouwde reclamekreet over duurzaamheid. Het mag niet meer spreken van een klimaatgecontroleerd varken, maar mag wel zeggen ‘dat het klimaatvriendelijker is dan je denkt’.

Het grote Deense varkensvleesconcern Danish Crown heeft besloten om niet bij het Hooggerechtshof in beroep te gaan tegen de recente veroordeling wegens schending van reclameregels. Daarmee voorkomt Danish Crown dat de hoogste juridische instantie vastlegt dat het concern niet mag spreken van een ‘klimaatgecontroleerd varken’.

‘Klimaatvriendelijker dan je denkt’

De aanklacht wegens misleiding van consumenten sleept al jaren voort, en het gebruik van de omstreden term is al in 2021 uit folders en van etiketten geschrapt. De rechtbank verbood uiteindelijk de greenwashing van ‘klimaatgecontroleerd varkensvlees’, maar accepteerde wel dat Danish Crown mag beweren dat Deens varkensvlees ‘klimaatvriendelijker is dan je denkt’. Vorige maand besliste de rechtbank dat de tweede zin niet als misleidend werd beschouwd, maar oordeelde wel dat de eerste bewering in strijd is met de Deense wet op marketingpraktijken.

Volgens de rechter was de bewering van Danish Crown door geen enkel onderzoek onderbouwd, en kunnen reclamebureaus zich niet verschuilen achter de vrijheid van meningsuiting om zomaar van alles te beweren. “De zaak is principieel en het vonnis benadrukt de noodzaak van duidelijker regels over hoe bedrijven kunnen communiceren over hun maatregelen om voedsel te produceren met een lagere klimaatvoetafdruk.” Dit zegt Flemming Nør-Pedersen, directeur van de Deense Landbouw- en Voedselraad tegen Ingredients Network.

Niet verder procederen om goodwill bij publiek

Denemarken staat wereldwijd bekend om zijn varkensproductie en varkensvleesverwerking, waarbij de productie de afgelopen 30 jaar bijna is verdubbeld dankzij een hoge mate van specialisatie en continuering. De landbouwsector draagt 22% bij aan de totale Deense export, meldt de Deense Landbouw- en Voedselraad. Het coöperatieve bedrijf Danish Crown, waarvan meer dan 6.000 Deense boeren mede-eigenaar zijn, heeft zich in beleidsplannen verbonden aan de vermindering van de eigen uitstoot van broeikasgassen met 50% tegen 2030.

Verder procederen tegen de rechtbankuitspraak wekt bij publiek en consumenten een verkeerde indruk, zo vreest Danish Crown. “Onze klimaatambities zijn een centraal instrument in onze inspanningen om onze positie als een van de leidende voedingsbedrijven in Europa te consolideren”, zei Jais Valeur, directeur van de Danish Crown destijds. “We moeten onze klanten helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen. En we onderhandelen momenteel over partnerschappen met verschillende multinationale klanten op basis van onze klimaatambities en gedetailleerde rapportage”, voegde Valeur eraan toe.

Beheer
WP Admin