Varkenshouderij

Nieuws

NVWA verplicht tweede R&O voor transporten risicolanden

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) stelt met ingang van 18 juli een tweede reiniging en ontsmetting verplicht voor vervoersmiddelen die terugkomen uit risicolanden. Aanleiding is de aanhoudende verspreiding van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in Centraal en Oost Europa.

De verplichting geldt voor vervoermiddelen voor varkens, runderen, schapen, geiten of herten, die terugkomen uit Estland, Griekenland, Italië, Letland, Litouwen en Polen.

Tweede R&O in Nederland

Lege vervoersmiddelen moeten onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan op een erkende R&O-plaats. Geladen vervoersmiddelen worden eerst geloste waarna ter plekke een eerste R&O plaatsvindt. Daarna moet het vervoersmiddel nogmaals een R&O ondergaan op een erkende R&O-plaats. Op de site van de NVWA staat een lijst van erkende R&O-plaatsen.

Branchevereniging Vee&Logistiek adviseerde al langer een tweede R&O voor veewagens die oostelijk van Duitsland en Oostenrijk zijn geweest. Afgelopen vrijdag werd in Litouwen AVP vastgesteld op een bedrijf met ruim 23.000 varkens. Alle dieren zijn vernietigd. Een paar dagen eerder werd de ziekte geconstateerd op een bedrijf met 3.200 vleesvarkens in Estland.

AVP rukt op naar het westen

De ziekte lijkt bezig aan een opmars naar het westen. Eind juni werd voor het eerst AVP vastgesteld bij wilde zwijnen in Tsjechië. Het aantal besmettingen in de regio Zlìn is inmiddels opgelopen tot 25. Europees commissaris van Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis vermoedt dat het virus Tsjechië is binnengebracht via geïnfecteerd vlees. Hij vraagt lidstaten hier extra alert op te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.