Varkenshouderij

Nieuws

Nieuw geval van varkenspest in Moldavië

De wereldorganisatie voor diergezondheid OIE meldt een nieuwe uitbraak van Afrikaanse Varkens Pest (AVP) in Palanca, in het zuidoosten van Moldavië dicht bij de Oekraïense stad Odessa.

Dit is de derde melding van AVP in Moldavië. Op een backyard-varkenshouderij is het virus aangetoond. Acht van de vijftien varkens waren dood, de zeven overige dieren zijn afgemaakt.

De vorige melding van AVP in Moldavië dateert van maart dit jaar. Toen is de ziekte vastgesteld op een backyard bedrijf met 7 dieren in het noordoosten van Moldavië, vlakbij de grens met Oekraïne. De eerste uitbraak vond in september vorig jaar plaats, op een backyard bedrijf met 13 varkens, in het noorden van Moldavië, opnieuw dicht bij de grens met Oekraïne.

De meeste uitbraken vinden plaats in de Baltische Staten

Wilde zwijnen

Dit jaar zijn al meer dan 1.500 meldingen van AVP gedaan in Europa. Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) meldt dat het overgrote deel wilde zwijnen betreft. Ruim 3% van de meldingen betreft uitbraken op bedrijven. De meeste uitbraken vinden plaats in de Baltische Staten, maar ook in Oekraïne en Rusland worden regelmatig uitbraken gemeld.

Verspreiding via besmet voedsel

De dichtstbijzijnde uitbraak was in juni van dit jaar in Tsjechië bij wilde zwijnen in een bosgebied in de regio rond Zlìn. Door de doeltreffende aanpak van de Tsjechische autoriteiten wisten zij het virus binnen dit gebied te houden. Hoe het virus hier is gekomen is niet duidelijk. Het dichtstbijzijnde geval was 400 kilometer verderop. Dat sluit verspreiding via wilde zwijnen uit. De Tsjechische autoriteiten vermoeden dat het virus via besmet voedsel is verspreid. Het politieonderzoek hiernaar loopt nog.

Worstjes besmet met AVP-virus

AVP komt snel dichterbij. GD roept op om alert te zijn op de risico’s van insleep zoals het meenemen van varkensvleesproducten uit besmette regio’s. Onlangs werd in supermarkten in twee Russische regio’s worstjes van varkensvlees in de schappen gevonden die besmet waren met het AVP-virus.

Tsjechië zet scherpschutters in tegen varkenspest

De Tsjechische autoriteiten zetten scherpschutters van de Tsjechische politie in om wilde zwijnen af te schieten in de regio rond Zlìn. Dat meldt Schweinenet. De scherpschutters beschikken over nachtkijkers en warmtebeeldcamera’s om wilde zwijnen op te sporen en af te schieten. Het extra afschot moet voorkomen dat wilde zwijnen, ondanks de electrische omheining, het virus verder verspreiden.Sinds het begin van de inzet op 16 oktober hebben de agenten 38 wilde zwijnen afgeschoten. De politie werkt nauw samen met de Tsjechische veterinaire dienst en de plaatselijke wildbeheerseenheid. De afgeschoten dieren worden opgehaald en verzameld door de Tsjechische veterinaire dienst. Het is niet bekend hoe lang de scherpschutters worden ingezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.