Foto: Canva VarkensNieuws

Varkensgriep ontdekt bij mens in Verenigd Koninkrijk

De National Pig Association (NPA) heeft haar leden opgeroepen extra waakzaam te zijn na de vondst van varkensgriep bij een mens in het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de dienst voor de volksgezondheid UKHSA gaat het om de H1H2-variant. De betrokkene zou niet in direct contact zijn geweest met varkens.

De man werd routinematig getest na klachten over ademhalingsproblemen, en is inmiddels weer volledig hersteld, aldus de dienst. Voor de zekerheid worden ook familieleden en andere nauwe contacten getest op een besmetting. De ontdekking wordt in de Britse media breed uitgemeten en vergeleken met een uitbraak van varkensgriep in 2009. De NPA benadrukt echter dat H1N2 alleen overdraagbaar kan zijn van varkens op mensen en niet tussen mensen onderling.

Waakzaamheid geboden

Directeur Lizzie Wilson van de NPA: “Varkenshouders moeten waakzaam zijn voor enig teken van gezondheidsproblemen bij hun dieren en zo veel mogelijk letten op de hygiëne en bioveiligheid bij het werken met varkens. Wij dringen er ook op aan de gratis testmogelijkheden te gebruiken.” De UKHSA zegt op haar beurt de ontwikkelingen nauwgezet te volgen en waar nodig de surveillance op te voeren.

Eind augustus werd in Nederland ook een milde vorm van griep vastgesteld bij iemand in Noord-Brabant. Het virus werd onderzocht bij het RIVM en hierbij werd duidelijk dat het om een infectie veroorzaakt door een varkensgriep-A(H1N1)v-virus ging. De persoon is hersteld en er zijn geen aanwijzingen voor andere besmettingen met dit virus. De bron van de infectie bij deze persoon kon niet gevonden worden.

Reacties

Beheer
WP Admin