Varkenshouderij

Nieuws

DanAvl verliest 40% van zijn leveranciers

De Deense fokkerijorganisatie DanAvl verliest 40% van zijn fokkers omdat zij het niet eens zijn met de nieuwe opzet van de organisatie.

DanAvl voerde een reorganisatie door om de afzet van genetica in één en dezelfde organisatie onder te brengen om zo meer winst te maken op de afzet. Dat doel wordt grotendeels gehaald, maar wel met een veel kleinere organisatie. Dat biedt in het thuisland Denemarken serieus uitzicht op concurrentie van andere aanbieders van genetica.

Boeren aan banden

In de aanvankelijke opzet zouden fokkers en vermeerderaars nog meer aan de leiband van DanAvl lopen. Daar heeft de Deense kartelwaakhond een stokje voor gestoken. De monopoliepositie van DanAvl was al langer een doorn in het oog van de kartelbewaker. Door ingrijpen van de karteldienst was de fokkerijorganisatie genoodzaakt om de teugels wat te laten vieren en de fokkers en vermeerderaars meer vrijheid te bieden.

Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Fokkers en vermeerderaars moesten uiterlijk 31 oktober laten weten of zij met de nieuwe organisatie in zee zouden gaan. Een week daarvoor meldde DanAvl dat zich voldoende fokkers hadden aangesloten. Op 1 november werd bekend dat 40% van de leveranciers is afgehaakt. De Danske Svineproducenter, de Deense belangenorganisatie van varkenshouders, betitelt deze uitkomst als triest. “Het enige positieve is dat er nu meer zicht is op concurrentie van andere fokkerijorganisaties”, zegt voorman Henrik Mortensen.

Meer kosten en minder inkomsten

De krimp is niet gunstig voor DanAvl. Als zij de fokkerij op hetzelfde niveau wil handhaven, moet ze meer kosten maken terwijl een aanzienlijk deel van de inkomsten verdwijnt. DanAvl is eigendom van de Deense overkoepelende landbouworganisatie LF. Die is onafhankelijk van de Danske Svineproducenter. Volgens Mortensen wordt het een spannende tijd voor de Deense varkenshouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.