Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

'Varkenssector moet Hepatitis E aanpakken'

Deskundigen maken zich zorgen om de gevolgen van Hepatitis E-virus voor de volksgezondheid.

Dit is een zoönose dat betekent dat het virus kan worden overgedragen van dier op mens. Het virustype (type 3) dat bij mensen wordt aangetroffen is hetzelfde dat ook bij meer dan de helft van de varkensbedrijven in Nederland en West –Europa is aangetroffen.

'Besmetting via vlees ligt voor de hand'

Hepatitis E is een ontsteking van de lever, maar niet alle mensen worden er ziek van. De laatste 2 jaar is een toename van het aantal gevallen bij mensen. Deze toename is zorgelijk, geeft viroloog Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) aan. Er zijn meerdere besmettingsoorzaken van dier op mens, maar het is nog onduidelijk welke de belangrijkste is. Het ligt voor de hand dat varkensvlees een van de belangrijkste besmettingsoorzaak is, geeft Van der Poel aan.

Situatie in kaart brengen en aanpakken

De viroloog vindt dat de overheid samen met de varkenssector om tafel moet gaan om het virus terug te dringen en hiermee de volksgezondheid te verbeteren. De situatie in Nederland moet beter in kaart worden gebracht. Vervolgens kan de sector samen met de overheid aan een oplossing te werken.

Met de huidige brede verspreiding, waarbij meer dan de helft van de bedrijven besmet zijn, ligt een vaccin voor de hand. Maar voordat een vaccin ontwikkeld wordt, moet er een markt voor zijn en een financiering. Daar gaat nog wel een aantal jaren overheen, aldus Van der Poel.

Laatste reacties

 • sdesnoeck

  voor objectieve verslaglegging zou het mooi zijn dat ook de andere belangrijke besmettingsoorzaken vermeld worden en niet alleen maar de beschuldigende vinger naar de varkenshouderij toe .

 • Jan van het Zand

  Helemaal juist sdesnoeck.
  Hepatitis E kan ook latent bij mensen aanwezig zijn. Ze worden er immers niet ziek van. Maar ze kunnen wel andere mensen besmetten. En als die te weinig resistentie hebben dan worden die wel ziek.
  Uiteraard is daarmee niet vastgelegd dat varkensvlees de besmettingsbron is.
  Wel is het zinvol om te kijken of en hoe de mens besmet kan worden door varkensvlees te eten dat besmet is met Hepatitis E.
  En ......hoe kan je de besmetting van de mens voorkomen?

Of registreer je om te kunnen reageren.