Varkenshouderij

Nieuws

Explosieve stijging varkensslachtingen VS

Het aantal varkensslachtingen in de Verenigde Staten (VS) is vorige week explosief gestegen naar 2,466 miljoen dieren. Dat is ruim 8% meer dan in dezelfde week van vorig jaar.

Dat meldt nieuwssite The Pig Site. De stijging komt onverwacht: analisten voorspelden een stijging van 2,5% op basis van het aantal biggen van maart tot en met mei.

Traditioneel gezien stijgt het aantal varkensslachtingen in de VS elk jaar vanaf september tot en met december. Analisten verwachten dat mogelijk de magische grens van 2,5 miljoen slachtingen per week wordt doorbroken. Dat is meer dan de verwerkende industrie in een werkweek kan verwerken. Dit is sinds 1998 niet meer voorgekomen. Toen had dit een prijsval van varkens tot gevolg. Hoewel de termijnmarkten dit beeld nog niet laten zien, is het risico op een forse prijsval groot, volgens marktdeskundigen. De termijnmarktnoteringen van december van dit jaar zijn van een vergelijkbaar niveau als in 1998.

Prijsval voorkomen

De zorg voor een prijsdaling wordt verder aangewakkerd door de stijging van het slachtgewicht vorige week ten opzichte van een week eerder. Meestal daalt het geslacht gewicht in weken met extreem veel slachtingen, maar vorige week was nog sprake van een stijging. Om een vergelijkbare prijsval te voorkomen als in 1998 raden de marktdeskundigen aan om de varkens eerder te slachten, om zo het slachtgewicht te verlagen en een grote prijsdaling te voorkomen. Daarnaast merken zij op dat de exportkansen nu aanzienlijk beter zijn dan in 1998.

De VS zal de komende maanden meer varkensvlees exporteren vanwege de sterke stijging van het aantal slachtingen; voor de exporteurs een uitdaging om alle varkens te vermarkten. Dit betekent dat de concurrentie op de internationale varkensvleesmarkt zal toenemen. Of en zo ja welk effect dit op de Europese prijs heeft, hangt vooral af van de wereldwijde vraag naar varkensvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.