Varkenshouderij

Nieuws 4402 x bekeken 1 reactie

'Geen perspectief Duitse varkenshouderij'

De zeugenhouderij in Duitsland ontwikkelt zich niet. De gemiddelde grootte van de zeugenstapel per bedrijf ligt al jaren stil of groeit hooguit uiterst langzaam.

Dat constateert de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN. In Nedersaksen hebben de bedrijven al drie jaar een gemiddelde zeugenstapel van 230 dieren, in Noordrijn-Westfalen 200. Dat zijn de deelstaten waar een groot deel van de varkens in Duitsland (60%) zich concentreert. Maar ook in het relatief varkensdichte zuiden ontbreekt het aan ontwikkeling met 100 zeugen per bedrijf in Beieren en 150 in Baden-Württemberg, aldus ISN.

Steeds meer eisen aan bedrijven

Oorzaak is volgens deze belangenorganisatie dat er door de overheid steeds meer eisen worden gesteld waardoor groei nauwelijks mogelijk is. Bovendien sluiten tegenwoordig niet alleen de kleinere bedrijven de poort, maar ook de grotere.Tussen mei vorig jaar en mei dit jaar beëindigde 5% van de zeugenhouders het bedrijf.

Masterplan nodig om zeugenhouderij te behouden

De Duitse zeugenstapel als geheel vertoont al een kleine tien jaar een duidelijk dalende trend. Om de trend te keren en de varkensboeren weer perspectief te bieden is naar het oordeel van de ISN een masterplan nodig. Anders verdwijnt de productie naar het buitenland.

Eén reactie

  • wienbemelmans

    Dit is geen probleem wij leveren hun de biggen,is veel minder werk voor hun.

Of registreer je om te kunnen reageren.