Varkenshouderij

Nieuws

Spanje vergroot varkensvleesexport naar Mexico

De Spaanse varkensvleessector gaat meer varkensvlees naar Mexico exporteren.

De beide landen hebben een overeenkomst gesloten waarin afspraken zijn gemaakt over onder andere voedselveiligheid. De overeenkomst is gesloten in navolging van het bezoek van Europees landbouwcommissaris Hogan aan Mexico eerder dit jaar. Dat meldt nieuwssite agra-net in een nieuwsbericht.

Exportvolume naar verwachting op 100.000 ton per jaar

Door de nieuwe overeenkomst hebben nu in totaal twaalf Spaanse vleesverwerkers toegang tot de Mexicaanse markt. Volgens het Spaanse ministerie van Landbouw (Magrama) kunnen de eerste scheepsladingen met varkensvlees binnen twee maanden naar Mexico worden geëxporteerd. Vertegenwoordigers van Magrama in Mexico verwachten dat het exportvolume hierdoor al snel op 100.000 ton per jaar uitkomt.

Mexico is een grote importeur van varkensvlees. Vorig jaar importeerde het land 750.000 ton varkensvlees. Hiervan was 99% afkomstig uit de Verenigde Staten en Canada. Deze landen kunnen belastingvrij naar Mexico exporteren volgens de handelsafspraken van het Noord Amerikaanse handels akkoord (NAFTA).

Spanje is een van snelst groeiende exporteurs van varkensvlees ter wereld. Het totale exportvolume is inmiddels groter dan dat van Denemarken en Nederland. Na zijn bezoek aan Mexico zei Hogan dat hij ook goede kansen ziet voor Frankrijk, Duitsland, Roemenië en Italië, om varkensvlees naar Mexico te exporteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.