Varkenshouderij

Nieuws

NVWA onderzoekt mogelijke fraude met varkensvlees

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) doet onderzoek naar mogelijke fraude met de herkomst van varkensvlees.

Vrijdag 13 mei heeft de dienst 2 bedrijfspanden in Zuid-Holland doorzocht waarbij ze de administratie, vervoersdocumenten en identificatiestickers in beslag heeft genomen. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

De NVWA vermoedt dat de verdachten de herkomst van goedgekeurd varkensvlees uit de Europese Unie (EU) veranderen door de identificatiestickers op de verpakking te wisselen. Hierdoor lijkt het alsof het vlees van buiten de EU komt. Dit maakt het mogelijk om het vlees naar Rusland te exporteren, ondanks de Russische importboycot van Europees varkensvlees. Of dit ook werkelijk is gebeurd, is onderdeel van het onderzoek.

Bedrijven niet bekendgemaakt

De etikettering van varkensvlees is ingevoerd om het te kunnen traceren, vanwege de garantie op voedselveiligheid. Als er iets mis is met het vlees kan snel worden achterhaald waar het vandaan is gekomen en waar het naartoe is gegaan. Wanneer de herkomst van het vlees is veranderd, is tracering niet meer mogelijk. De NVWA maakt niet bekend om welke bedrijven het gaat. Wanneer het onderzoek zal zijn afgerond is niet te zeggen, volgens een woordvoerder van de NVWA.

Of registreer je om te kunnen reageren.