Varkenshouderij

Nieuws 2564 x bekeken

Rusland importeert 40% meer varkensvlees

Rusland heeft in het eerste kwartaal van 2016 42,5% meer varkensvlees geïmporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt Globalmeatnews in een nieuwsbericht.

Volgens het Russische Agrarische Markt Onderzoeks Bureau (IKAR) importeerde Rusland in totaal 39.000 ton in de eerste drie maanden van 2016. IKAR baseert zich op statistische gegevens van het Russische Ministerie van Landbouw. Daaruit blijkt ook dat Brazilië vrijwel de enige leverancier van varkensvlees is sinds de importban op Oekraïense producten vanaf 1 januari 2016.

Tijdelijke situatie

IKAR-analist Daniel Khotko verwacht dat de huidige stijging van de import tijdelijk is. Die wordt voor een deel veroorzaakt door de lage wereldmarktprijs. Daarnaast staat de consumptie van varkensvlees onder druk in Rusland. Consumenten kiezen steeds vaker voor het goedkopere pluimveevlees vanwege de economische situatie. De nu nog hoge binnenlandse prijs voor varkensvlees laat, ondanks fluctuaties, een dalende trend zien. Die analyse deelt ook de agrarisch analist Eugene Gerden. In combinatie met een forse groei van de binnenlandse productie verwacht hij binnen twee of drie jaar dat Rusland meer dan zelfvoorzienend zal zijn voor wat betreft varkensvlees. Als resultaat hiervan zal de binnenlandse prijs verder onder druk komen te staan met als gevolg dat import van varkensvlees snel zal afnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.