Varkenshouderij

Nieuws

Westfleisch sluit 2015 af met verlies

De Duitse vleesverwerker Westfleisch heeft 2015 met rode cijfers afgesloten. Uit de jaarcijfers van de coöperatieve vleesverwerker blijkt dat een verlies is gedraaid van €4 miljoen.

Het operationele resultaat voor afschrijvingen, kredietkosten en belasting zakte ruim een derde naar €39,4 miljoen. In 2014 boekte Westfleisch nog een recordwinst van €12,3 miljoen.

Slechte varkensvleesmarkt

De omzet daalde €97 miljoen naar €2,417 miljard. De omzetdaling is het gevolg van de slechte varkensvleesmarkt. Het aantal geslachte vleesvarkens steeg tot 7,7 miljoen dieren. Dat is een plus van 2,3 procent ten opzichte van 2014. Het aantal geslachte zeugen steeg met 7,8 procent naar 385.000 dieren. Ook de verwerking van runderen en kalveren steeg.

Kosten per slachting €2 terugdringen

Het verlies van Westfleisch is eenmalig, verwacht de directie. Het bedrijf voert sinds afgelopen jaar grote kostenbesparingen door. Het doel is om de kosten per geslacht varken met €2 terug te dringen. De marges zijn afgelopen jaar sterk onder druk komen te staan bij Westfleisch. Dat zit vooral in de lonen, meldt het bedrijf. Het is niet in staat de kostenstijging door te berekenen.

De personeelskosten van Westfleisch moeten nu omlaag. Ook stelt het vleesbedrijf de investeringsplannen naar beneden bij. De kostenbesparing wordt niet gerealiseerd door de inkoopprijs van de varkens te drukken, verzekert het bedrijf. Ongeveer een vijfde van de Westfleisch varkens komt uit Nederland. Het bedrijf slacht ook varkens met een Beter Leven-keurmerk.

Of registreer je om te kunnen reageren.