Varkenshouderij

Nieuws 2596 x bekeken

Europese varkenssector bundelt haar krachten

Een samenwerking tussen Europese varkenshouders, onderzoekers en vernieuwende bedrijven bundelt haar krachten. Dit consortium is een initiatief van de Engelse 'Agricultural en Horticultural Development Board Pork' (AHDB Pork).

Doel is om een Europese varkensvleesketenorganisatie oprichten. De nieuwe organisatie krijgt de naam 'The EU Pig Innovation Group' (EU PIG). Het consortium heeft €2 miljoen euro startsubsidie aangevraagd uit het Europese innovatiefonds 'Horizon 2020'.

Groei

Het doel van dit fonds is om economische groei realiseren door innovaties. EU PIG wil de concurrentiepositie van de Europese varkenssector op de wereldmarkt versterken. Hiertoe wil zij een coördinerende rol in het onderzoek en verspreiding van kennis spelen in de primaire sector. Voor de verwerkende industrie wil EU PIG zich richten op ontwikkeling van varkensvleesproducten met een maximaal ketenrendement. Voorts ziet de organisatie voor zichzelf een hoofdrol weggelegd bij onderzoek naar en kennis delen over de verwerking van varkensvlees in de verwerkende industrie. Vorig jaar liep het consortium de subsidie mis, omdat het aangevraagde budget groter was dan het beschikbare budget.

Consortium

Het consortium telt 19 leden uit 13 landen. Samen vertegenwoordigen zij 92% van de Europese varkensvleesproductie en 89 procent van de Europese varkensstapel. AHDB Pork nam in 2014 het initiatief voor de oprichting van EU PIG. Het Engelse 'productschap' signaleert een gemeenschappelijke behoefte in de Europese varkenssector om kennis te delen op gebied van diergezondheidsmanagement, welzijn, voedselveiligheid en vleeskwaliteit. AHDB Pork verwacht een dat de Europese politici op zijn vroegst voor het zomerreces een besluit nemen over de subsidieaanvraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.