Varkenshouderij

Nieuws

'Tönnies omzeilt met juridische truc kartelboete'

Frankfurt am Main - Tönnies probeert de vorig jaar door het Bundeskartellamt opgelegde boete van €120 miljoen voor prijsafspraken over vleeswaren en worst met concurrenten te omzeilen. Dat meldt dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

De boete werd opgelegd aan de bedrijven Böklunder en Könicke, onderdeel van de in 2011 door Tönnies overgenomen Zur Mühlen-Gruppe. Omdat deze onderneming niet door het concern Tönnies maar door grootaandeelhouder Clemens Tönnies persoonlijk werd overgenomen, heeft hij de beboete bedrijven kunnen opheffen en de productie en boedel 'verschoven' naar een andere onderneming binnen de Zur Mühlen-Gruppe, in dit geval een afgelopen december door de groep ingelijfd bedrijf met de naam Heinrich Mölke.

Tegenover de FAZ bevestigt het Bundeskartellamt dat Tönnies de bedrijven heeft opgeheven en dat ze daarom volgens Tönnies ook de boete niet kunnen betalen. De kartelbewaker wil nu nagaan of dit juridisch houdbaar is.

In totaal werd vorig jaar door de kartelbwaker aan 21 Duitse vleeswarenfabrikanten voor €338 miljoen aan boetes uitgedeeld. Jarenlang hadden de fabrikanten bijeenkomsten gehouden om met elkaar het prijsbeleid af te stemmen, aldus het Bundeskartellamt.

Of registreer je om te kunnen reageren.