Varkenshouderij

Nieuws

Tönnies: 'Consument moet onbezorgd vlees eten'

De consument moet onbezorgd varkensvlees kunnen eten. Dat zegt Tönnies tegen Boerderij.

"Onze hoofdtaak is de consument vertrouwen te geven dat zij onbezorgd varkensvlees kunnen eten. Producten waar geen discussie bestaat over de voedselveiligheid en het dierenwelzijn tijdens de productie." Dat verklaart Heiner Strömer in gesprek met Boerderij; Strömer is directeur van Tönnies Livestock, de in april opgerichte veehandel van Tönnies Fleisch.

Uitwisseling biggenfokker, vleesvarkenshouder en slachterij

De Duitse marktleider werkt sinds meerdere maanden aan een programma voor de uitwisseling van informatie tussen biggenfokker, vleesvarkenshouder en slachterij. De opleverdatum is nog niet bekend. Maar het doel van het programma is de traceerbaarheid te regelen van vlees, door de hele keten. Door diverse schandalen is de consument het vertrouwen in vlees verloren en zakt de consumptie. Door transparant te zijn, win je dat terug, stelt Strömer. De veehandel moet de schakel vormen tussen varkenshouders en vleesverwerking.

Staarten couperen en salmonella

Stoppen met staarten couperen heeft dit jaar veel aandacht bij Tönnies. Maar ook salmonella moeten wil men eronder krijgen. Dat vraagt van iedereen in de sector een bijdrage, vindt Strömer: "Voor deze vraagstukken moet een oplossing komen. De twijfel bij de consument over vlees moeten we wegnemen. Alleen dan is marktherstel mogelijk."

Tönnies wil ook vleesvarkens direct van boer gaan kopen

In Nederland koopt Tönnies Livestock al biggen direct van de boer. Dat willen ze ook met vleesvarkens doen. Strömer stelt dat zij niet gaan pionieren bij varkenshouders die via Nederlandse handelsbedrijven al aan Tönnies leveren. Strömer: "We willen de - vaak jarenlange - relatie met deze leveranciers niet verstoren."

Lees het hele interview met Strömer in Boerderij nummer 8 van dinsdag 17 november.

Of registreer je om te kunnen reageren.