Varkenshouderij

Nieuws 4278 x bekeken 9 reacties

Rusland vindt Brazilië te duur

Moskou - De Russische voedselwaakhond Rosselkhoznadzor is bezorgd over de prijsstijging van vlees en vleesproducten die worden geleverd door Brazilië.

De hoogste baas van Rosselkhoznadzor Sergej Dankvert heeft zijn zorgen hierover geuit en Brazilië gewaarschuwd dat de prijsontwikkeling verdere groei van de exporten van Brazilië naar Rusland in de weg kunnen staan.

Dankvert heeft Brazilië er op gewezen dat Rusland ook terecht kan voor vlees bij Chinese en Indiase leveranciers. Hij heeft de Brazilianen duidelijk gemaakt dat ze in prijs moeten zakken, willen ze kunnen blijven leveren. Het prijsniveau voor varkensvlees in Brazilië ligt momenteel zo'n 57 procent hoger dan vorig jaar, blijkt uit gegevens van de ABPA, de organisatie van vleesexporteurs in Brazilië. Dat is ook te wijten aan de PED-problemen in de VS en een aantal Zuid- en Midden-Amerikaanse staten. Door de extra vraag van Rusland zal het prijsniveau de laatste maanden nog meer zijn gestegen.

De export van pluimveevlees van Brazilië naar Rusland is scherp gegroeid. Brazilië exporteerde in september 20.000 ton pluimveevlees, tegen 8.000 ton in augustus. De export van varkens- en rundvlees van Brazilië naar Rusland is veel minder gegroeid dan de Russen zouden wensen. Volgens Rosselkhoznadzor komt dat door het gehanteerde prijsniveau van Brazilië en te weinig contracten terwijl er wel verscheidene bedrijven zijn goedgekeurd om te mogen exporteren.

Hoewel Rusland graag producten uit Brazilië zegt te willen importeren, blijven ze bezorgd over de kwaliteit van de Braziliaanse producten. Rosselkhoznadzor onderschepte eind september 54 ton pluimvee- en rundvlees, omdat dit niet voldeed aan de kwaliteitseisen. Met name het gebruik van groeibevorderaar ractopamine blijft de Russen hoofdbrekens bezorgen.

Laatste reacties

 • jan hien

  niet zeiken Russen

 • koestal

  Brazilie is wat verder weg ,het vlees is ook wat langer onderweg

 • koestal

  Brazilie heeft groeibevorderaars.

 • paulo1

  ze zullen anders de groei niet halen.

 • De Russen kunnen ze echt niet genoeg doen betalen.Ze boycotten Europa, die al jaren een goede leverancier is, en die op hun grllien altijd
  ingaat en dan zouden ze het van elders ook nog eens moeten voor een
  prikje krijgen !

 • agratax2

  Ik vrees en hoop dat Brazilie niet door de knieen gaat zoals wij altijd doen zogauw een Rus iets roept. Denk aan al die fabriekshekken die van de ene dag op de andere verhoogd moesten worden ten fafure van de Russische voedselveiligheidsdienst en het hek was nog niet klaar of Poetin sloot de grenzen voor de zuivel. Brazilie zal dit verhaal kennen en er niet in stinken, zij zijn nl. ook groot. Wij lijden aan het Calimero syndrome, 'Hij is groot en ik is klein' en we gedragen ons er ook naar. Maar ons wel steeds voor houden dat we een van de grootste exporteurs van landbouwproducten zijn. Als de bij de kopgroep hoort, Wat heb je dan te vrezen van het peleton op grote achterstand.

 • info36

  Anders gaan ze vlees importeren uit China of India.
  Arme Russen.

 • petit

  vladimir poetin krijgt nog altijd zijn eigen vlees van clemens tonnies.....uit europa....

 • John*

  het is toch ook logisch dat de prijzen stijgen als de vraag toeneemt.. maar ze zullen nu wel heel erg jaloers kijken naar de varkensprijzen hier. wetende dat ze hier aan bijgedragen hebben maar er nu geen voordeel aan hebben alleen maar een groot nadeel.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.