Varkenshouderij

Foto & video

Eurotiernieuws voor de varkenssector

In Hannover (D.) vond vorige week de internationale veehouderijbeurs Eurotier plaats. Er was veel nieuws te zien.

Foto

 • De Conditwatch is een project van Duitse onderzoekers in samenwerking met het handelsbedrijf Woldegk. Het apparaat weegt niet alleen dieren maar is ook in staat de spek- en spierdikte van varkens te bepalen. Een hulp dus bij het afleveren van vleesvarkens en om de groei te monitoren tijdens het afmesten. De Conditwatch won een zilveren innovatiemedaille van de beursorganisatie.

  De Conditwatch is een project van Duitse onderzoekers in samenwerking met het handelsbedrijf Woldegk. Het apparaat weegt niet alleen dieren maar is ook in staat de spek- en spierdikte van varkens te bepalen. Een hulp dus bij het afleveren van vleesvarkens en om de groei te monitoren tijdens het afmesten. De Conditwatch won een zilveren innovatiemedaille van de beursorganisatie.

  Foto: Henk Riswick
 • Leenders Roosters heeft nieuwe dragers voor roosters ontworpen in stallen met biggen en zeugen: Delta-i. Het is een lichtgewicht roestvrijstalen product dat de boer op maat krijgt geleverd. De drager is de helft lichter dan staal, omdat door de gekozen constructie veel minder materiaal nodig is. Het product is 15 procent duurder dan staal of glasvezel, maar is sneller te monteren. Het profiel is in drie hoogtes verkrijgbaar: 80, 100 en 120 millimeter.

  Leenders Roosters heeft nieuwe dragers voor roosters ontworpen in stallen met biggen en zeugen: Delta-i. Het is een lichtgewicht roestvrijstalen product dat de boer op maat krijgt geleverd. De drager is de helft lichter dan staal, omdat door de gekozen constructie veel minder materiaal nodig is. Het product is 15 procent duurder dan staal of glasvezel, maar is sneller te monteren. Het profiel is in drie hoogtes verkrijgbaar: 80, 100 en 120 millimeter.

  Foto: Henk Riswick
 • De Disco Box van Lax Stalleinrichtung is een Duitse versie van het rescuedeck. De box is geschikt voor de zwaardere biggen uit een toom. Het weghalen van zwaardere biggen bij de zeug zorgt ervoor dat de kleinere biggen genoeg melk binnen krijgen. Twee warmtelampen, gekoppeld aan een temperatuursensor, zorgen voor een aangenaam klimaat. Onder de vloer zit een mestopslag voor 4 weken. Via een tank aan de zijkant van de box wordt melk verstrekt aan de biggen. Prijs: €870.

  De Disco Box van Lax Stalleinrichtung is een Duitse versie van het rescuedeck. De box is geschikt voor de zwaardere biggen uit een toom. Het weghalen van zwaardere biggen bij de zeug zorgt ervoor dat de kleinere biggen genoeg melk binnen krijgen. Twee warmtelampen, gekoppeld aan een temperatuursensor, zorgen voor een aangenaam klimaat. Onder de vloer zit een mestopslag voor 4 weken. Via een tank aan de zijkant van de box wordt melk verstrekt aan de biggen. Prijs: €870.

  Foto: Henk Riswick
 • Het Hy-Care kraamhok op de stand Nooyen Pig Flooring bood nog iets extra’s. Zodra de zeug gaat staan en de balansvloer omhoog komt, openen plastic vingers in het rooster achter de zeug. De doorlaat van dit ‘zeugentoilet’ wordt daarmee ineens 70 procent. Het hele beweegbare deel is van rvs-staal en de hoeken zijn overal afgerond. Dat verkleint de kans op verwondingen verder, en is dus diervriendelijk.

  Het Hy-Care kraamhok op de stand Nooyen Pig Flooring bood nog iets extra’s. Zodra de zeug gaat staan en de balansvloer omhoog komt, openen plastic vingers in het rooster achter de zeug. De doorlaat van dit ‘zeugentoilet’ wordt daarmee ineens 70 procent. Het hele beweegbare deel is van rvs-staal en de hoeken zijn overal afgerond. Dat verkleint de kans op verwondingen verder, en is dus diervriendelijk.

  Foto: Henk Riswick
 • Porky play is afleidingsmateriaal voor varkens, vanaf de biggenopfokfase en wordt geleverd door het bedrijf Impex in Barneveld. In het materiaal zitten zilverionen die bacteriedodend zijn, claimt het bedrijf. De vorm maakt het aantrekkelijk om in te bijten en het speeltje is verkrijgbaar in 5 verschillende geuren. Prijs met ketting zit rond de €17 per stuk.

  Porky play is afleidingsmateriaal voor varkens, vanaf de biggenopfokfase en wordt geleverd door het bedrijf Impex in Barneveld. In het materiaal zitten zilverionen die bacteriedodend zijn, claimt het bedrijf. De vorm maakt het aantrekkelijk om in te bijten en het speeltje is verkrijgbaar in 5 verschillende geuren. Prijs met ketting zit rond de €17 per stuk.

  Foto: Henk Riswick
 • MS Schipper s toonde de Little Tag. De pin van dit oormerk is viermaal dunner dan die van de huidige oormerken. Door de dunne pin – en omdat deze is ontsmet voordat deze het oor ingaat – is de kans op ontstekingen veel kleiner, claimt het bedrijf. Het oormerk wordt met de Tagmatic aangebracht. Dit apparaat is te monteren aan de biggenbehandelwagen van Schippers.

  MS Schipper s toonde de Little Tag. De pin van dit oormerk is viermaal dunner dan die van de huidige oormerken. Door de dunne pin – en omdat deze is ontsmet voordat deze het oor ingaat – is de kans op ontstekingen veel kleiner, claimt het bedrijf. Het oormerk wordt met de Tagmatic aangebracht. Dit apparaat is te monteren aan de biggenbehandelwagen van Schippers.

  Foto: Henk Riswick
 • De schachtwasser van Meier Brakenberg ontving een zilveren mediale. De wasser maakt het mogelijk om luchtkokers vanaf de grond te reinigen. De schachtwasser wordt gekoppeld aan een hogedrukreiniger. Door de flexibele ringen is het makkelijk om de wasser vanaf de grond in de ventilatiekoker te duwen. Doordat water onder hoge druk uit de naar de zijkant gerichte sproeiers komt, trekt de wasser automatisch naar boven en reinigt de koker intensief. Prijs: €200.

  De schachtwasser van Meier Brakenberg ontving een zilveren mediale. De wasser maakt het mogelijk om luchtkokers vanaf de grond te reinigen. De schachtwasser wordt gekoppeld aan een hogedrukreiniger. Door de flexibele ringen is het makkelijk om de wasser vanaf de grond in de ventilatiekoker te duwen. Doordat water onder hoge druk uit de naar de zijkant gerichte sproeiers komt, trekt de wasser automatisch naar boven en reinigt de koker intensief. Prijs: €200.

  Foto: Henk Riswick
 • Een sfeerimpressie op de beurs.

  Een sfeerimpressie op de beurs.

 • Varkenshouder Adriaan Straathof heeft bedrijven in Duitsland, Hongarije en Nederland en doet de biggenverkoop zelf. Straathof is daarom ook present op Eurotier. De ‘eigen zeug’ , Landras x Large White wordt geïnsemineerd met een Duroc-eindbeer, een Pietrain of Zuid-Duitse Piétrain. De beerkeuze hangt af van de afzetmarkt. Belangrijke afzetgebieden zijn Duitsland en Oost-Europa.

  Varkenshouder Adriaan Straathof heeft bedrijven in Duitsland, Hongarije en Nederland en doet de biggenverkoop zelf. Straathof is daarom ook present op Eurotier. De ‘eigen zeug’ , Landras x Large White wordt geïnsemineerd met een Duroc-eindbeer, een Pietrain of Zuid-Duitse Piétrain. De beerkeuze hangt af van de afzetmarkt. Belangrijke afzetgebieden zijn Duitsland en Oost-Europa.

  Foto: Henk Riswick
 • Het Amerikaanse Hog Slat bracht de Sow Max-kraamhok mee naar de beurs. Via een klepel doseert de zeug zelf porties van zo’n 70 gram voer in de trog. Het systeem is bedoeld voor onbeperkte voedering in het kraamhok. De zeug neemt naar behoefte voer op. Voordeel volgens de verkoper is een schonere trog, de zeug drinkt meer en uiteindelijk een hogere voeropname en daardoor hogere melkproductie.

  Het Amerikaanse Hog Slat bracht de Sow Max-kraamhok mee naar de beurs. Via een klepel doseert de zeug zelf porties van zo’n 70 gram voer in de trog. Het systeem is bedoeld voor onbeperkte voedering in het kraamhok. De zeug neemt naar behoefte voer op. Voordeel volgens de verkoper is een schonere trog, de zeug drinkt meer en uiteindelijk een hogere voeropname en daardoor hogere melkproductie.

  Foto: Henk Riswick
 • Het bedrijf SIC Systems toonde de zogeheten Typenwand. De prefab-elementen voor veestallen bestaan aan de buitenkant uit beton en in het midden zit ‘gepoft’ glas. Het gerecyclede glas isoleert en wordt niet aangevreten door plaagdieren. De dikte van het beton hangt af van de stalconstructie en is maatwerk. Dealer in Nederland is aannemer Heetebrij in Nieuwleusen (Ov.).

  Het bedrijf SIC Systems toonde de zogeheten Typenwand. De prefab-elementen voor veestallen bestaan aan de buitenkant uit beton en in het midden zit ‘gepoft’ glas. Het gerecyclede glas isoleert en wordt niet aangevreten door plaagdieren. De dikte van het beton hangt af van de stalconstructie en is maatwerk. Dealer in Nederland is aannemer Heetebrij in Nieuwleusen (Ov.).

  Foto: Henk Riswick
 • Een put is overbodig met de mestpan van het bedrijf Intercontinental. De kraamhokken worden geplaatst op stalen frames in een nieuwe of bestaande stal. Begin volgend jaar komt het bedrijf met een vernieuwde versie van de pan. Die heeft twee aflaten voor de mest en is gekoeld. De ammoniakreductie zal op 85 procent uitkomen, claimt Intercontinental. De lancering staat gepland voor de beurs in Venray in februari 2015.

  Een put is overbodig met de mestpan van het bedrijf Intercontinental. De kraamhokken worden geplaatst op stalen frames in een nieuwe of bestaande stal. Begin volgend jaar komt het bedrijf met een vernieuwde versie van de pan. Die heeft twee aflaten voor de mest en is gekoeld. De ammoniakreductie zal op 85 procent uitkomen, claimt Intercontinental. De lancering staat gepland voor de beurs in Venray in februari 2015.

  Foto: Henk Riswick

Kees van Dooren en Marieke Ploegmakers

Of registreer je om te kunnen reageren.