Redactieblog

4 reacties

‘Boeren samen sterker als spel is veranderd’

Bezetting varkensbedrijf Boxtel leidt tot verdeeldheid dierenactivisten, stelt hoogleraar Gremmen.

Meer dan honderd activisten van Meat the Victims bestormden op 13 mei een varkensboerderij in Boxtel. Na de eigenaar te hebben verjaagd, bleven zij meer dan 10 uur lang vastgeketend aan de poortjes van de hokken. Volgens een woordvoerder was het doel van de actie aandacht vragen voor dierenleed.

Dierenactivisten tijdens de bezetting van het varkensbedrijf in het Brabantse Boxtel.
Dierenactivisten tijdens de bezetting van het varkensbedrijf in het Brabantse Boxtel.

D66-leider Rob Jetten noemde het een ‘vrij kansloze actie’, die niet helpt om tot een oplossing te komen. Inderdaad helpt de actie niet om tot een oplossing te komen, maar de actie is wel ‘vrij kansrijk’ gebleken.

Activisten gingen al uit van lichte straf

Vanuit juridisch oogpunt heeft het Openbaar Ministerie de opgepakte dierenactivisten met een dagvaarding naar huis gestuurd. Zij zullen zich bij de politierechter moeten verantwoorden voor lokaalvredebreuk.

Dat is precies wat de activisten hadden verwacht. Bij hun voorbereidingen hielden zij al rekening met een lichte straf. Vanuit politiek oogpunt hebben alle partijen in de Tweede Kamer negatief gereageerd.

De actievoerders zullen blij zijn dat het gelukt is om politiek verdeeldheid te zaaien

Er waren echter grote verschillen in de mate van afkeuring: van ‘dat je je altijd netjes aan de wet moet houden’ (Partij voor de Dieren) tot ‘onbestaanbaar dat dergelijke criminele acties voor sommige fanatici blijkbaar ‘normaal’ zijn’ (SGP). Met in het midden minister Schouten: dit is ‘onacceptabel’.

De actievoerders zullen blij zijn dat het gelukt is om politieke verdeeldheid te zaaien. Ethisch gezien nam de actie in Boxtel afscheid van maatschappelijk spelregels die definiëren hoe wij op een ‘normale manier’ meningsverschillen kunnen oplossen.

Verkeerde inschatting activisten

Dat hadden de boeren met hun oproep ‘doesnormaal’ heel goed begrepen. Echter hielpen zij daardoor onbedoeld de actievoerders. De zeer internationale groep Meat the Victims wilde het Nederlandse publiek juist duidelijk maken dat dierenleed niet meer met ‘normale’ middelen te bestrijden is.

Boeren hebben hun solidariteit met elkaar laten zien, het is kansrijk dat boeren samen sterker staan als het spel is veranderd

Wat de activisten van te voren hadden ingeschat als een ‘kansrijke actie’, lijkt juridisch, politiek en ethisch gelukt. Wat ze echter niet goed hadden ingeschat, is dat door hun actie onderling verdeeldheid is ontstaan tussen dierenactivisten.

Daar staat tegenover dat boeren hun solidariteit met elkaar hebben laten zien. Het is kansrijk dat boeren samen sterker staan als het spel is veranderd.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  In het publieke debat moet een duidelijke scheiding worden gemaakt tussen activisten die een diervriendelijke veehouderij willen en veganisten die een Veganistische Staat nastreven.
  Bij de eerste groep gaat het inderdaad om dierwelzijn. Met deze groep kan serieus gepraat worden.
  Bij de tweede groep gaat het helemaal niet om dierwelzijn, ze zijn immers principieel tegen veehouderij, ongeacht het welzijnsniveau. Het gaat in werkelijkheid om een drietal veganistische waarden die iedere veehouderij uitsluit. Ze willen echter niet over die veganistische waarden praten en verschuilen zich in het publieke debat daarom achter het argument van dierwelzijn.

 • T@deler

  Als hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen heeft u natuurlijk ook een mening over de justitie in Nederland.

  Geert Wilders en de blokkeerfriesen worden zwaar vervolgd door de D 66 rechters.

  Deze dierenextremisten hoeven dus hoogstens een lichte straf te verwachten schrijft u.
  Geen woord over wie de kosten draagt die dit gespuis veroorzaakt heeft.

  Volkert van der Graaf was 6 jaar te vroeg uit de gevangenis . Onbegrijpelijk!


  Ik heb geen vertrouwen in de justitie in Nederland zoals het nu functioneert zonder rekening te houden met het rechtvaardigheidsgevoel van het volk.

 • Maas1

  Rond uit bizar.Hoe een klein groepje mensen zich opzichtig irritant uit, groots door de maatschappij worden uit gekotst.Op een moment dat elders in de wereld varkens levend worden begraven!
  Achterlijk betweterig klootjes 'volk
  Als deze dwaasheid van 'activisme' van maatschappelijke ontwikkeling de norm wordt,dan beloofd het wat te worden.Dwazen!

Of registreer je om te kunnen reageren.