Michelle Thijsen: “We zijn drie jaar biologisch en ik weet het nu zeker: ik ga het bedrijf overnemen.” - Foto's: Hans Prinsen BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Michelle: ‘Biggen enten is het mooiste werk’

Met machines heeft ze niks. Daarom zou Michelle Thijsen het akkerbouwdeel uitbesteden. De varkens vindt ze juist mooi. Vooral biggen enten is fijn werk.

Michelle Thijsen uit Rietmolen denkt na over veranderingen op het biologisch varkensbedrijf van haar ouders. Ze wil het akkerbouwwerk uitbesteden als ze het bedrijf overneemt, overweegt nieuwe stalopties voor jongvee en educatieve activiteiten. Haar passie ligt in individueel diercontact en ze ambieert een carrière als veehouderijleraar.

Dit is echt mijn eigen keuze, mijn ouders hebben me nooit onder druk gezet

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Het akkerbouwgedeelte doen we nu helemaal zelf, maar ik heb niks met machines. Daarom zou ik dat deel uitbesteden. Verder komt er een moment dat we over de jongveeopfok moeten beslissen. De stal is verouderd, wat gaan we doen? Een nieuwe stal zetten voor dat jongvee? Of willen we vleesvee gaan houden? Of melkvee? Veel zal afhangen van hoe het beleid er dan uitziet.

Tot slot zou ik er wel educatie bij willen gaan doen. Nu ontvangen we soms schoolklassen als ze daarom vragen. Dat is erg leuk. Ik vertel graag hoe we dingen doen en waarom. Kennis overdragen heeft mijn interesse. Daarom wil ik na mijn huidige opleiding ook door met de opleiding leraar veehouderij.”

Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn ouders. Ik heb veel respect voor de keuzes die ze hebben gemaakt. Er stonden hier twee stallen voor 700 reguliere vleesvarkens. Wilden ze daarmee verder, dan moest er eerst flink geïnvesteerd worden. Ik wist niet zeker of ik op die manier het bedrijf wel over wilde nemen. Onze ongediertebestrijder heeft biologische varkens en tipte ons: is bio niet wat? We zijn ergens gaan kijken en ik wist meteen: dat is het. Nu zijn we drie jaar biologisch en weet ik het wel: ik ga het bedrijf overnemen. Het is echt mijn eigen keuze, mijn ouders hebben me nooit onder druk gezet.”

Het werk in de kraamstal vindt Michelle leuk om te doen. Biggen enten hoort daar ook bij. Ze heeft dan alle dieren even apart in handen en ziet en voelt dan ter plekke hoe het met ze gaat.
Het werk in de kraamstal vindt Michelle leuk om te doen. Biggen enten hoort daar ook bij. Ze heeft dan alle dieren even apart in handen en ziet en voelt dan ter plekke hoe het met ze gaat.

Het mooiste werk vind ik…

“Biggen enten. Je hebt ze allemaal stuk voor stuk even in de hand, voelt of het goed met ze gaat. Het individuele diercontact, daar geniet ik van. Ook mooi: we zijn een echt familiebedrijf. Iedereen helpt mee.”

Ik heb een hekel aan…

“Uitmesten komt bijna elke dag terug. Ik heb er geen hekel aan maar het is ook niet het allerleukst om te doen. Machinewerk is ook niet zo mijn ding. Als het moet dan doe ik het, maar als een ander het wil doen: graag.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Zou ik de twee bedrijfswoningen renoveren. Mijn ouders wonen in de ene, mijn zus en haar vriend in de andere die van opa is geweest. Zelf woon ik met mijn vriend in een tijdelijke woning. Als mijn zus verhuist, gaan wij in opa’s huis.”

Uitmesten is op het biologische varkensbedrijf een klus die vrijwel dagelijks terugkomt.
Uitmesten is op het biologische varkensbedrijf een klus die vrijwel dagelijks terugkomt.

In mijn vrije tijd…

“Zoek ik de gezelligheid op. Sinds ik een vriend heb, heb ik ook andere feestjes maar voor die tijd ging ik elk weekend naar de keet in Borculo. Nu eens in de drie weken ofzo. Met de elektrische fiets ben ik er in drie kwartier. Het is altijd erg leuk, het voelt een beetje als thuiskomen.”

Over vijf jaar dan…

“Woon ik met mijn vriend in opa’s huis, hebben we besloten wat we met het jongvee willen en dan is het erf achter het huis verhard. Komend jaar wordt dat aangepakt en dan ziet het er mooi strak uit.”

 

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Reacties

Beheer
WP Admin