Commentaar

1222 x bekeken 8 reacties

‘Staarten knippen bij varkens uitfaseren’

De route naar staartbehoud bij varkens ligt niet in een verbod op couperen, het moet uit de markt komen.

Staarten knippen bij varkens is een gevoelig onderwerp. Minister Schouten wil dat de sector serieus werk gaat maken van de wens van de EU om te stoppen met couperen. Die wens is ingegeven door maatschappelijke bekommernis om dierenwelzijn.

Boertje pesten

Veel varkenshouders vinden dat maar niks. Ze zien het als de zoveelste vorm van boertje pesten. Staarten knippen doen we niet voor de lol, maar om erger te voorkomen, is hun redenering. Staartbijten gaat van kwaad tot erger. Het begint klein, maar eindigt met kreupele dieren en andere ellende. Als dieren afgekeurd worden, heb je ook nog financiële schade.

‘Om standaard te blijven couperen, jaar in jaar uit, moet je een overtuigende reden hebben’

Couperen is een vorm van verminking

Maar toch. Kan het echt niet zonder? Hoe je het ook wendt of keert, de staart eraf is een vorm van verminking. Net als snavelkappen, castreren en inderdaad: onthoornen. Om dat standaard te blijven doen, jaar in jaar uit, moet je een overtuigende reden hebben. Gewoonte – ‘we doen het al jaren zo’ – is dat niet.

Het kan wel degelijk zonder knippen

Ervaring in de praktijk, ook op moderne, grote bedrijven, heeft intussen duidelijk gemaakt dat het wel degelijk zonder knippen kan. Voorwaarde is dat alle omgevingsfactoren op orde zijn: voldoende ruimte, schone hokken, ventilatie en temperatuur. Het vraagt wél extra aandacht, lees: tijd en dus geld. Dat moet uit de markt komen. De route naar staartbehoud ligt daarom niet in een verbod op couperen, maar in overleg en stimulansen, en met de retail aan het roer.

Laatste reacties

 • dhvanmeerveld

  Foute titel. Waarom?
  90% denkt dan dat we letterlijk knippen. Zou u moeten weten.

 • wullus

  Een beetje kort door de bocht , dat het allemaal wel zonder kan! Kijk eens naar de bijdrage van jullie correspondent Wim Verseput van 29 januari jongstleden. Matig resultaat project anti-couperen , maar 28 procent van de staarten was nog intact , terwijl deze bedrijven intensief werden begeleid!!!!

 • farmerbn

  Het is wel degelijk boertje pesten. Varkens met korte staart hebben meer welzijn dan varkens met lange staart. Hoe kunnen de zogenaamde dierenvrienden dan voor lange staarten zijn. Zijn hun principes belangrijker dan de pijn die varkens lijden door aangevreten staart?

 • alco1

  Laat de anti's een keer zien hoe klein de ingreep maar is EN laat ook zien wat er van komt als het mis gaat.
  Onthoornen is veel ingrijpender, maar ook een must.
  Laat gewoon weer zien hoe we ons laten piepelen.
  Als mensen de staart intact wil houden, moeten ze ook voor de afzet zorgen.

 • farmerbn

  Je moet het omdraaien. Ook al zouden varkens met een lange staart meer opbrengen dan zou ik ze nog steeds willen couperen omdat maar 28% van die varkens niet aangevreten worden.

 • J. Hogenkamp

  Staarten "knippen" doet geen enkele varkenshouder. Het is provocerende kretologie en past in het straatje waar sommigen abortus of euthanasie bewust vermoorden of doodknuppelen noemen. Wat bereik je ermee? Op ons bedrijf couperen we niet meer, maar met heel andere oplossingen dan de "voorwaarden" die in het artikel aangedragen worden. Het is een heel ingewikkelde materie waarbij voer(systeem) en zorg de boventoon voeren. Dichte vloeren en daardoor juist wat smoezelige biggen/varkens doet het al stukken beter dan "schone" hokken zoals gesuggereerd. In tegenstelling tot de biologische varkenshouderij waar niet gecoupeerd wordt maar castreren nog gemeengoed is, moeten de pioniers ook nog eens dealen met ongecoupeerde beren, beslist niet eenvoudig.

 • Bart van Gool

  Gecoupeerde staarten? Wat een onzin. In Noorwegen is er nooit gecoupeerd. En last van staarten bijten? Helemaal niet. Denk vooruit, ga niet in de verdediging maar neem de uitdaging. En dat kunnen de nederlandse varkenshouders net zo goed als hun noorse collega's.
  Bart van Gool, Noorwegen

 • adriemulders

  ik heb cijfers uit noorwegen, bart van gool,zeggen toch net iets anders als jij.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.