Boerenblog

‘Vleesschandalen, hormonen en antibiotica’

Vleesschandalen hebben een enorme impact op de hele keten. Vooral boeren zijn de dupe, schrijft Erik Stegink. Daarnaast verbaast hij zich over de kloof in het denken over hormonen en antibiotica tussen de VS en Canada aan de ene kant en Nederland en de EU aan de andere kant.

Zittend in het vliegtuig, tijdens de terugreis van Brazilië naar Nederland, komt bij mij het gevoel op dat ik weer terugkeer naar mijn eigen roots en cultuur. Achter mij ligt een periode van 3 weken met heel veel ervaringen en gesprekken met wel 80 boeren en toekomstige agrarische leiders van verscheidene nationaliteiten. Dit allemaal dankzij mijn Nuffield-reis door Brazilië. Ik heb echt heel veel indrukken opgedaan, waarvan ik er 2 met jullie wil delen.

Keiharde confrontatie door vleesschandalen

De eerste is de keiharde confrontatie door vleesschandalen tussen landen als Brazilië en Australië. Tijdens ons bezoek aan Brazilië werd net de grote vleesfraude bekend. Vleesveehouders, varkenshouders en vleeskuikenhouders werden door het vleesschandaal in Brazilië diep getroffen. Het komt mij helaas bekend voor: de MKZ, varkenspest en vogelgriep hebben ons in Europa ook keihard geraakt.

Braziliaanse bedrijven kunnen geen vlees meer leveren

Maar nu Brazilië aan de beurt is, voelen de Braziliaanse boeren dit direct in hun portemonnee. Bedrijven kunnen geen vlees meer leveren. Een van de bezochte vleesveehouders rekende voor dat hij in een week tijd € 0,5 miljoen verloor. Afhankelijkheid van de grote vleesintegraties geeft dus grote risico’s. Een Australische vleesveehouder, die ook levert aan dezelfde Braziliaanse vleesgigant, rekende ter plekke uit dat hij daarentegen juist een waardetoename van zijn vee heeft gekregen van ongeveer € 0,5 miljoen. Beiden spreken negatief over de vleesverwerker, maar leveren wel. Doordat deze vleesverwerkingsgigant wereldwijd zo groot is en daardoor dit schandaal prima zal kunnen overleven, zullen de boeren in Brazilië hier waarschijnlijk wel de dupe van worden.

Beide vleesveehouders spreken negatief over de vleesverwerker, maar ze leveren wel. Doordat deze vleesverwerkingsgigant wereldwijd zo groot is en daardoor dit schandaal prima zal kunnen overleven, zullen de boeren in Brazilië hier waarschijnlijk de dupe van worden.

Antibiotica en hormonen in de VS en Canada

Een tweede wereldse indruk is het gebruik van antibiotica en hormonen in Amerika en Canada. Volgens onze collega’s uit deze landen kopen de consumenten in deze landen bij voorkeur vlees ingespoten met hormonen en van dieren die preventief behandeld zijn met antibiotica. Behandelde dieren zijn veel gezonder, doordat ze nooit ziek zijn geweest, en daardoor is het vlees ook beter, is hun mening.

‘Met hormonen ingespoten en met antibiotica behandelde dieren zijn gezonder, doordat ze nooit ziek zijn geweest, en daardoor is hun vlees ook beter, vinden consumenten in Amerika en Canada.’

‘Handelsakkoorden worden voorlopig niet gesloten’

Onbewust beland ik, laat op de avond, in een discussie waarbij ik bedenk dat residuen in en onnatuurlijke toedieningen aan vlees in Europa verboden en onwenselijk zijn. De Canadezen begrijpen ons totaal niet en er is een groot cultuurverschil, waarbij ons consumentgericht denken geheel anders is. Een openbaring voor mij, maar dan in negatieve zin. Ik begrijp nu wel dat onze handelsakkoorden voorlopig nog niet gesloten zullen worden.

‘Residuen in en onnatuurlijke toedieningen aan vlees in Europa zijn verboden en onwenselijk. De Canadezen begrijpen ons totaal niet en er is een groot cultuurverschil [...]. Ik begrijp nu wel dat onze handelsakkoorden voorlopig nog niet gesloten zullen worden.’

‘Consumentgericht denken is juiste weg’

Maar dit alles in overweging nemende, ben ik blij dat we de weg van consumentgericht denken zijn ingeslagen. Op de lange duur zal dit volgens mij de juiste weg zijn. En zoals deze week door de affaire in de slachterij in Tielt ook maar weer is gebleken: er valt nog veel te verbeteren.

Winnaar van 'De Opvolger' Rick Baats en Erik Stegink in Brazilië. - Foto: Erik Stegink
Winnaar van 'De Opvolger' Rick Baats en Erik Stegink in Brazilië. - Foto: Erik Stegink

Of registreer je om te kunnen reageren.