Bij 75% van de varkenshouderijen detecteerde men MRSA-besmetting. - Foto: Canva/Getty Images AlgemeenNieuws

MRSA meest vastgesteld op varkenshouderijen

RIVM waarschuwt voor hoge MRSA-besmetting bij varkenshouderijen, terwijl de aanwezigheid in vleesmonsters lager blijkt. Overdracht op mensen is onduidelijk.

Op 75% van de varkenshouderijen komt MRSA voor. Dat is aanzienlijk meer dan op vleeskalverhouderijen (25%) en melkveehouderijen (6%). Het RIVM publiceerde dit onlangs in het rapport Staat van Zoönosen 2022.

Lees verder onder het kader

Besmetting op vlees

De mate van MRSA in veehouderijen stemt niet overeen met de besmetting op het vlees. Slechts 7% van de varkensvleesmonsters bevat MRSA. 14% van de pluimveevleesmonsters is besmet, hoewel onderzoekers op pluimveehouderijen geen MRSA detecteerden. Het verschil in deze resultaten ontstaat door de methode van detectie op veehouderijen: monsters van stalstof. In eerdere tests in België toonde een pluimveehouderij geen besmetting na een test op stalstof. Maar 7% van de kippen bleek besmet. Bovendien kunnen vleesmonsters uit regio’s komen waar MRSA vaker voorkomt.

Besmetting MRSA bij mensen

Het aantal mensen dat besmet raakt met vee-gerelateerd MRSA (v-MRSA) neemt sinds 2017 toe. Tot dat jaar troffen onderzoekers v-MRSA vooral aan bij mensen die met landbouwhuisdieren werkten. Echter, de stijging in 2017 betrof vooral mensen zonder beroepsmatig contact met vee. Als reactie op deze toename startte het RIVM het project Surveillance MRSA. Dit project neemt jaarlijks monsters van één diersector. In 2018/2019 begon men met vleeskuikens, gevolgd door varkenshouders in 2019/2020 en melkveebedrijven in 2021. In 2022 namen ze monsters van de vleeskalversector. Het blijft onduidelijk hoe v-MRSA mensen besmet die niet met landbouwhuisdieren werken.

Reacties

  1. 7% van de kippen is besmet? De kippen lopen de hele dag door elkaar en maar 7% besmet? Ze geven het dan niet door aan elkaar??? Misschien moeten de onderzoekers nog eens bij zichzelf te rade gaan. Dit zijn uitslagen die in mijn ogen niet kunnen.

    1. Heer Cruijsen, Op het eerste gezicht lijkt uw opmerking logisch maar:
      1e MRSA is een darmbacterie dat betekent dat je om besmet te raken in contact moet komen met de uitwerpselen.
      2e De bacterie komt alleen op het vlees terecht tijdens het slachten of door contactinfectie na het slachten.
      3e De MRSA bacterie is bestand tegen de meeste penicilline maar veehouders die veel omgaan met de dieren en in contact komen met de mest bouwen vaak een vorm van resistentie op dus is het niet meer dan logisch dat mensen die niet met vee omgaan het aan die resistentie ontbreekt.
      Het blijft de onderzoekers onduidelijk hoe MRSA mensen besmet die niet met landbouwhuisdieren werken, WAT DACHT U van het eten van een met MRSA besmette kip die onvoldoende verhit wordt.

Beheer
WP Admin