Boerenblog

4 reactieslaatste update:13 okt 2017

‘Geniepige praktijken van Youp van ’t Hek’

‘Dierenvrienden’ vergelijken ons met Hitler, maar passen zelf ook bedenkelijke methoden toe, vindt columnist Erik Stegink.

Youp van ’t Hek wist ons als varkenshouders nog niet zo lang geleden via zijn column voor NRC in de ziel te raken door ons te vergelijken met Hitler. Velen vonden dit niet kunnen en reageerden hierop. De POV nodigde hem uit voor een gesprek, maar die meneer had belangrijkere dingen te doen en vond het niet nodig om te komen.

‘Mag je dierenvrienden nu ook met Hitler vergelijken?’

Was de vergelijking die Youp maakte nu reëel? En zou je zijn vergelijking met Hitler ook kunnen toepassen op bijvoorbeeld Marianne Thieme en haar dierenvrienden, zoals Antoinette Hertsenberg, Jeroen Pauw, Arjen Lubach en Georgina Verbaan? Oftewel: zou je hen iets-met-Hitler moeten noemen? Zij voeren namelijk wel een campagne om, naar mijn mening, alle ‘intensieve veehouders’ uit Nederland weg te jagen. Ik weet ook wel dat dit niet te vergelijken is met Hitlers wandaden. Maar zo langzamerhand zie ik wél zorgelijke tendenzen.

Geniepig wegpestbeleid intensieve veehouders

Deze ‘dierenvrienden’ hebben een heel duidelijke mening over de veehouderij en vinden dat veehouders – hoewel die binnen de wet opereren – toch moeten verdwijnen. Daar gebruiken ze alle middelen voor die ze maar kunnen inzetten. Ze bespelen de media en vallen vanuit de grachtengordel de intensieve veehouders aan en willen die ‘kapot maken’. Je zou kunnen denken dat Youp van ’t Hek hiervoor gebruikt wordt en zijn columns hanteert om het wegpestbeleid van de zogenaamde dierenvrienden geniepig te ondersteunen. Ik vind dit zeer bedenkelijke praktijken.

‘Ook Wageningse studenten waren kritisch over Van ’t Hek’

Bij een presentatie voor studentenvereniging Porculum van Wageningen Universiteit – onze toekomstige sectorleiders – heb ik de kwestie-Van ’t Hek aan de toehoorders voorgelegd. Bijna alle 70 aanwezigen waren net als ik zeer kritisch op de cabaretier. Maar: ‘Kwaad moet je niet met kwaad bestrijden, maar met genuanceerde antwoorden en argumenten’, vond een uitgesproken tweedejaarsstudente. Uiteraard heeft ze daar gelijk in. Maar dan moeten beide kanten daar wel toe bereid zijn.

‘We verzorgen dieren zo goed mogelijk’

Ik heb het er moeilijk mee. Wij proberen in ons bedrijf zo goed mogelijk onze dieren te verzorgen binnen de wettelijke kaders. Misschien dat het besef vanuit het verleden terugkeert, wanneer bij een voedseltekort (lees hongerwinter) al onze ‘dierenvrienden’ afhankelijk worden van ons als voedselproducenten. We leven gelukkig in een democratie, waarbij haat uitdragen, wat mij betreft, geen optie is en waar we elkaar juist nodig hebben.

‘We leven gelukkig in een democratie, waarbij haat uitdragen, wat mij betreft, geen optie is en waar we elkaar juist nodig hebben.’

‘Youp, je bent welkom op ons varkensbedrijf’

Is Youp van ’t Hek in het echt geniepig? Youp, wij staan nog steeds open voor een dialoog en je bent van harte welkom op ons varkensbedrijf. Misschien kunnen we je nog verleiden met een echte ‘Boer(en)burger’.

Laatste reacties

 • NoordHollander

  fout ingeschat youp is geen verkeerde partij

 • henver1

  Het is gewoon een schreeuwer die denk alles te mogen roepen , maar dat kan niet Youp dit moet eigenlijk bestraft worden! #deaso

 • koestal

  Youp had daar een welwillend publiek,de meerderheid van de Wageningenstudenten stemt toch al links,dus het was gewoon kat in het bakkie

 • koestal

  Heel veel rapporten die in Wageningen worden geproduceerd zijn tegen de landbouw en worden met veel geld van de overheid betaald,vaak staat de uitslag al bij voorbaat vast,vooral als er een linkse minister of staatssecretaris de opdracht geeft. Dus wees niet onder de indruk van lectuur uit Wageningen !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.