Commentaar

Vion: alle beetjes helpen

De vooral Duitse runderdivisie houdt de grotendeels Nederlandse varkensafdeling van Vion in de benen. Dat beeld dringt zich op uit jaarcijfers van het vleesconcern.

Op varkens is zelfs in het lageprijzenjaar 2015 weer verlies geleden, meer nog dan het jaar ervoor.
De toestand is dus nog steeds uiterst zorgelijk, ook onder de de nog verse topman Francis Kint. Gelukkig blijkt de rommelige periode voor hem, met snelle personele wisselingen, niet echt verloren tijd. Dankzij de saneringen en investeringen zijn er voor het concern als geheel weer eens zwarte cijfers.

Karige winst is nog geen solide basis

De winst is nu een 0,5% van de omzet. Zelfs in de grondstoffensector is dat een karige marge. Genoeg om overeind te blijven - op zich een hele prestatie in een branche waar anderen (Hilckmann) zomaar uitvallen - maar er ligt nog geen solide basis voor de toekomst. Financiering van broodnodige vernieuwing blijft lastig.

Kleinere stappen de goede kant op

Het grote verhaal dat perspectief biedt, komt maar niet van de grond. Voormalig topman Michiel Herkemij beloofde dat, maar vertrok voortijdig. Kint hecht waarde aan kleinere stappen. Hij wijst op de winst van de groeiende afdeling 'Foodservice'. Ook belijdt hij net als zijn voorgangers zijn geloof in 'concepten', ook al hebben die tot nu toe de kassa niet laten rinkelen.

Een cynicus zou zeggen: het blijft aanmodderen. Maar cynisme helpt niet. Een betere conclusie is daarom: elke stap de goede kant op telt.

Of registreer je om te kunnen reageren.