Commentaar

11 reacties

Spanje is een geduchte concurrent

Van importerende natie is Spanje nu een exportland. Het exporteert jaarlijks 3,4 miljoen ton varkensvlees.

‘Spanje gaat het geheid verliezen’, zo kopte Boerderij vijf jaar geleden. Die conclusie werd getrokken vanwege de aanwezigheid van flink wat zwakke integraties die technisch slecht presteerden. Na een recent 
bezoek aan het – op Duitsland na – grootste varkensland van Europa blijken de kaarten er toch iets anders voor te liggen. De varkensstapel in Spanje is gegroeid en de slachterijen slagen erin om al het extra geproduceerde vlees buiten de landsgrenzen af te zetten.

Concurrentiekracht van Spaanse varkenssector is gegroeid
Van verliezen is geen sprake, integendeel, de concurrentiekracht van de Spaanse sector is gegroeid. Zo blijkt maar dat het voorspellen van ontwikkelingen op de varkensmarkt lastig is; vele factoren zijn van invloed.

Een kilo Spaans varkensvlees is 10 cent goedkoper dan in Nederland
Een belangrijke factor die zeker in het voordeel van de Spanjaarden werkt, is de relatief lage kostprijs. Het produceren van een kilo varkensvlees is snel 10 cent goedkoper dan in Nederland en Duitsland. Zo kost een zeugenplaats naar schatting € 1.200 en een vleesvarkensplaats wordt gebouwd vanaf € 180. Een Spanjaard bouwt eenvoudig; hij hoeft geen emissiebeperkende maatregelen te nemen. Dat tikt door. Verder zijn de ontwikkelkosten in Spanje lager en varkensrechten zijn er onbekend. Bovendien zijn door strengere wetgeving (groepshuisvesting) kleinere en zwakkere bedrijven afgevallen, dat heeft de keten sterker gemaakt.

Spanje laat Nederland ver achter zich
In de loop der jaren heeft Spanje zich ontwikkeld van een importerende natie tot een exportland dat jaarlijks 3,4 miljoen ton vlees exporteert. Daarmee laat het Nederland met 1,3 miljoen ton ver achter zich. Alleen Duitsland exporteert meer: 5,5 miljoen ton per jaar.

Prijs bepaalt succes van varkensvleesexport
Om de concurrentie met Spanje aan te kunnen is het belangrijk dat landen in Noordwest-Europa niet te veel uit de pas gaan lopen als het op kostprijs aankomt. Voor het bulkproduct varkensvlees is dat van levensbelang. Voor het deel van de productie dat Nederland buiten de landsgrenzen afzet, bepaalt de prijs het succes van deze export.

Laatste reacties

 • krulsaart

  Dus: Varkensrechten eraf, luchtwassers eraf, mest 'gewoon' op het land, varkens op 0,7 m2, zeugen vast en knallen!

 • brabantsduitserke

  ja ja als je het artikel leest moet je de boodschap begrepen hebben.

 • detelg1

  In spanje wel krulstaart. Met een beetje geluk nog wat EU subsidie bij nieuwbouw.

 • veldzicht

  Dat is het gevolg van jaren lang treiteren door de verschillende overheden en kostprijs verhogende onzin in te voeren bij vooral de varkenshouderij,  maar ook veel andere sectoren.

 • trijnie

  Het wordt tijd dat er een sticker op de nederlandse produkten komt, goed duidelijk,
  een rood-wit-blauw vlaggetje, zodat de consument gemakkelijk kan kiezen.
  Wat moeten we hier met vlees uit verweggistan dat met vervuilende koelwagens moet worden aangevoerd en wat ook nogeens niet milieuvriendelijk en misschien zelfs niet diervrindelijk is.

  Boeren knok toch eens voor uw positie.

 • kalkar

  Wie kan mij uitleggen waarom ze daar geen dure luchtwassers hoeven? Is toch EU?

 • joannes

  @kalkar, Op bijgevoegd kaartje kan zien waarom er in Spanje geen problemen zijn!  http://fosfaat.jouwweb.nl/

 • alco1

  @joannes. Op land waar bijna niets afkomt is een gift van 10 kilo milieu vervuilender dan land waar veel verbouwd wordt met 70 kilo fosfaat.

 • joannes

  Gaat het uiteindelijk niet om de grondwater/drinkwater kwaliteit samen die van de lucht! Van alle vervuilers die er zijn, is de veeteelt het eenvoudigst te verdringen. Relatief de kleinste economische belangen. Zo kan ik al die NL regelingen begrijpen. Daarbij, wie van die overige EU landen zal tegen stemmen? Alle willen wel dei agrarische industrie terug! Spanje heeft er nu werk van gemaakt blijkbaar. Ze slaan daar soms uit armoe bemesting voor landbouw over met het gevolg dat er , zoals jij al aangeeft, niets van het land komt. 

 • kalkar

  Joannes, de vraag ging over luchtwassers, niet over fosfaat.

 • varkenshouder1

  Trijnie, daar hebben dieractivisten toch jaren op afgestevend. Door boertje weg te pesten en kostprijsverhogingen ligt het vlees binnenkort vanuit Verweggistan hier in de schap. Ook de bontjassen komen binnenkort vanuit Spanje hier in de winkel hangen van Spaanse nertsen. Goed bezig activisten en wij als sectoren in NL maar voorop lopen in welzijn, milieu enzovoort....totdat we allemaal kapot gaan.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.