Boerenblog

9 reactieslaatste update:9 feb 2014

Regelgeving

Het jaar is net een maand oud en een stortvloed aan maatregelen moet en zal het ondernemerschap in de varkenshouderij ontmoedigen.

Bovenwettelijke Europese regels als de vierdageneis, het gedrocht de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV), behoud van dierrechten, dumping van ongevraagde kostprijspublicaties, voerligboxen met uitloop geschrapt uit de Maatlat Duurzame Veehouderij, prijsexpansie Rendac. Eigen overheidsdiensten als de NVWA zullen en moeten belangrijk gevonden worden en krijgen versterking. Werk genoeg, mestcontroles uitgebreid, verplichte stalkeuringen, handhaving groepshuisvesting. Deze diensten weten heel goed hoe ze zich zelf belangrijk moeten maken richting werkgever. Kortom, de eerste tien plagen zijn binnen. Dan hebben we het nog niet eens over de importstop van Rusland, die de net ingezette prijsstijgingen weer teniet zal doen.

Passiviteit
Nu helpt het ons niks om alleen maar passief te reageren op bovenstaande. Je kunt nog zo hard roepen dat er bedrijven zijn die problemen hebben met bijvoorbeeld de vierdageneis. De kern is echter dat we geen boven Europese dierwelzijnsregels willen, wat doen we anders met een EU? Uit talloze onderzoeken blijkt inmiddels dat de meeste consumenten en supers niet echt meer willen betalen voor voedsel. Voor het selecte elitegroepje met een goedgevulde portemonnee en hogere idealen zijn speciale merken en concepten bedacht, punt. Het heeft geen enkele zin om mee te praten in commissies als Van Doorn of de BZV, puur om het meepraten. Een provinciaal convenant met de supers heeft ook geen waarde. Ten eerste willen ze geen financiële paragraaf ondertekenen, ten tweede nemen Brabantse supers hooguit 5 procent van de Brabantse varkensvleesproductie af. Waar gaat het over?

Activiteit
In 2014 zal de collectiviteit en daarmee de activiteit van varkenshouders danig op de proef gesteld worden. Dit door het opheffen van de productschappen. Zelf zie ik dit positief tegemoet. Ons wordt nu direct de vraag gesteld waar we willen staan. Wat is een goede belangenbehartiging ons waard, wie moet praktijkonderzoek betalen, moet er meer geld komen voor PR? Zelf ben ik ervan overtuigd dat het ons per saldo niks hoeft te kosten wanneer we eindelijk de faalkosten eens uit de sector halen, tijdens het FarmFocus Rendementsdebat van 3 februari 2009 reeds becijferd op €100 miljoen per jaar. Ik pleit hier niet voor integraties die in rap tempo al deze faalkosten wegsnijden en geld verdienen, wel voor een commissie van wijze mannen en vrouwen die hier accuraat mee aan de slag gaat. Zeker weten dat we vlot in staat zijn om er in ieder geval een super PR-orgaan mee in de benen te zetten en een bovengemiddelde belangenbehartiging die in staat gesteld wordt onze mooie varkenshouderij kleur en verdienste te bieden. En de overheden? Die worden op een zijspoor gezet.

Bron: www.farmfocus.nl

Laatste reacties

 • Gerard Groot Koerkamp

  Vergeet niet de 500.000 euro die de Nationale Postcode Loterij aan Wakker Dier heeft geschonken om het dierwelzijn te verslechteren.

 • Demeter Griend

  Eten we het toch hier zelf op.

 • politiek

  Bovenwettelijke Europese regels. ? De Europese regelgeving geld weldegelijk ook voor de Nederlandse varkenshouderij. Indien deze de mening heeft dat ze zich niet behoeven te houden aan die regelgeving is het product ook niet duurzaam , veilig , en daardoor concurerend.
  Probeer juist wel boven die eisen uit te stijgen en er zal markt voor ontstaan. Dat zal veel eerder zijn met kwaliteit als met kwantiteit.
  Met die kwantiteit , waarbij je vraagtekens kan zetten omtrent de wijze van productie , zullen de marges verdeelt worden tussen supermarkten , voerfabrieken ,slagers.
  Bij kwaliteit zullen de marges naar de boer gaan.
  Kies maar. !!

 • Lin

  Wat een vreemde reactie van politiek als je de sector echt kent en bovenstaande goed gelezen hebt. Met extra regels doelen we bv op de 4 dageneis waar niet alle bedrijven mee uit de voeten kunnen, want geen bedrijf is gelijk. Dat zeugen na 4 dagen in de groepshuisvesting moeten heeft soms als gevolg een heel hoog aantal verwerpers, voor de zeugen heel naar en voor de varkenshouder een behoorlijke klap in de inkomsten waar de meesten al niks of weinig verdienen.
  De bovenstaande regels regelen de kleinere gezinsbedrijven die open staan voor welzijn kapot en helpen de grotere alleen maar om nog meer kosten te drukken. Er valt niks te kiezen of te investeren. We hebben ook mee gedaan aan welzijnsverhogende concepten en met liefde, niet alleen voor 1 of 2 cent extra, ook voor het welzijn, maar na een jaar is dat weer de standaard en krijg je niks extra's, maarje moet wel de extra kosten betalen.

 • Lin

  Sterker nog we waren 1 van de eersten niet meer te castreren, maar er word nu steeds meer op je inkomsten gekort omdat de beren in andere landen niet welkom zijn. Je kunt niet extra Nederlandse wetgeving op wetgeving leggen op een sector waar voor de wereldmarkt wordt geproduceerd zonder te beseffen dat dit gevolgen heeft vooral voor de gezinsbedrijven die we toch zo graag willen?
  Als er een diervriendelijkemarkt voor een product is of gecreëerd wordt, dan wordt er met liefde geproduceerd. Is dat niet het geval, accepteer dan dat we in nl ons uiterste best doen ook zonder alle regels.

 • schoenmakers1

  hebben we iets te kiezen politiek, ik dacht van niet, hier worden allerlei onzinnige regels opgelegd die bijna niemand wil

 • Gerard Groot Koerkamp

  Wanneer vandaag een maatregel komt dat je vanaf morgen verplicht door rood licht moet rijden en na een week er 10 meer verkeersslachtoffers zijn te betreuren,dan zal de overheid zeggen:In 80% van de gevallen ging het goed ,het is dus mogelijk ,de maatregel blijft van kracht.Ik hoop dat politiek het nu wel begrijpt.

 • joannes

  De Politiek werkt met een dubbele agenda. Boeren zijn in hun ogen overlast en slecht een kleine groep kiezers die ze moeten slachtofferen voor die groep kiezers die het liefst alléén maar kinderboerderijen zien.

 • farmerbn

  Politiek krijgt aandacht en dat is wat hij wil. Reageer niet meer op hem.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.