VarkensOpinie

Regelgeving

Het jaar is net een maand oud en een stortvloed aan maatregelen moet en zal het ondernemerschap in de varkenshouderij ontmoedigen.

Bovenwettelijke Europese regels als de vierdageneis, het gedrocht de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV), behoud van dierrechten, dumping van ongevraagde kostprijspublicaties, voerligboxen met uitloop geschrapt uit de Maatlat Duurzame Veehouderij, prijsexpansie Rendac. Eigen overheidsdiensten als de NVWA zullen en moeten belangrijk gevonden worden en krijgen versterking. Werk genoeg, mestcontroles uitgebreid, verplichte stalkeuringen, handhaving groepshuisvesting. Deze diensten weten heel goed hoe ze zich zelf belangrijk moeten maken richting werkgever. Kortom, de eerste tien plagen zijn binnen. Dan hebben we het nog niet eens over de importstop van Rusland, die de net ingezette prijsstijgingen weer teniet zal doen.

Passiviteit

Nu helpt het ons niks om alleen maar passief te reageren op bovenstaande. Je kunt nog zo hard roepen dat er bedrijven zijn die problemen hebben met bijvoorbeeld de vierdageneis. De kern is echter dat we geen boven Europese dierwelzijnsregels willen, wat doen we anders met een EU? Uit talloze onderzoeken blijkt inmiddels dat de meeste consumenten en supers niet echt meer willen betalen voor voedsel. Voor het selecte elitegroepje met een goedgevulde portemonnee en hogere idealen zijn speciale merken en concepten bedacht, punt. Het heeft geen enkele zin om mee te praten in commissies als Van Doorn of de BZV, puur om het meepraten. Een provinciaal convenant met de supers heeft ook geen waarde. Ten eerste willen ze geen financiële paragraaf ondertekenen, ten tweede nemen Brabantse supers hooguit 5 procent van de Brabantse varkensvleesproductie af. Waar gaat het over?

Activiteit

In 2014 zal de collectiviteit en daarmee de activiteit van varkenshouders danig op de proef gesteld worden. Dit door het opheffen van de productschappen. Zelf zie ik dit positief tegemoet. Ons wordt nu direct de vraag gesteld waar we willen staan. Wat is een goede belangenbehartiging ons waard, wie moet praktijkonderzoek betalen, moet er meer geld komen voor PR? Zelf ben ik ervan overtuigd dat het ons per saldo niks hoeft te kosten wanneer we eindelijk de faalkosten eens uit de sector halen, tijdens het FarmFocus Rendementsdebat van 3 februari 2009 reeds becijferd op €100 miljoen per jaar. Ik pleit hier niet voor integraties die in rap tempo al deze faalkosten wegsnijden en geld verdienen, wel voor een commissie van wijze mannen en vrouwen die hier accuraat mee aan de slag gaat. Zeker weten dat we vlot in staat zijn om er in ieder geval een super PR-orgaan mee in de benen te zetten en een bovengemiddelde belangenbehartiging die in staat gesteld wordt onze mooie varkenshouderij kleur en verdienste te bieden. En de overheden? Die worden op een zijspoor gezet.



Bron: www.farmfocus.nl

Beheer
WP Admin