Varkenshouderij

Achtergrond

Nederlandse biggen slaan goed aan in Duitse stal

De Nederlandse biggen die bedrijfsleider Sascha John verzorgt, zijn na opleg even gevoelig voor streptokokken, maar groeien dan als kool.

Biggen lossen en controle van de dieren is Chefsache, zegt de Duitse vleesvarkenshouder lachend. Hij wil niet met zijn naam in de publicatie. Reden is dat meerdere collega’s in de regio afgelopen jaar te maken hadden met stalinbraken door dierenactivisten. De boer: “Iedereen mag in de stallen kijken, maar samen met mij, zodat een evenwichtig beeld wordt geschetst.”


 • Een overzichtsfoto van het gemengde vleesvarkens en akkerbouwbedrijf in Rheine (D.). - Foto's: Kees van Dooren

  Een overzichtsfoto van het gemengde vleesvarkens en akkerbouwbedrijf in Rheine (D.). - Foto's: Kees van Dooren

 • In en om de stallen is alles super netjes op het vleesvarkensbedrijf. Een aantal stallen heeft een luchtwasser.

  In en om de stallen is alles super netjes op het vleesvarkensbedrijf. Een aantal stallen heeft een luchtwasser.

 • Sascha John (42) is bedrijfsleider op gemengde vleesvarkens en akkerbouwbedrijf in Rheine (D.) - Foto's: Kees van Dooren

  Sascha John (42) is bedrijfsleider op gemengde vleesvarkens en akkerbouwbedrijf in Rheine (D.) - Foto's: Kees van Dooren

 • De afdeling is brandschoon bij opleg van de biggen, droog en verwarmd tot 28 graden.

  De afdeling is brandschoon bij opleg van de biggen, droog en verwarmd tot 28 graden.

Al vijftien jaar Nederlandse biggen

Het bedrijf heeft al vijftien jaar Nederlandse biggen op stal. De levering is altijd op maandag. Er wordt volgens een strak opleg- en afleverregime gewerkt. De stallen zijn zodanig ingedeeld dat veertien, vrijwel identieke afdelingen, zijn gecreëerd. Dat geldt voor de oppervlakte, maar ook voor de inrichting en de techniek. Mede door de uniforme stallen is voorspelbaar hoe de biggen zich ontwikkelen.

Bedrijfsleider Sascha John heeft de afdeling die deze maandag vol komt, klaar gemaakt voor biggen. De heaters branden en de wanden zijn kurkdroog. De temperatuur bij opleg is 28 graden. Dat blijft twee dagen zo. Daarna gaat de temperatuur stapsgewijs omlaag naar 26 graden. De voerbakken zijn gevuld en vers startvoer ligt klaar voor de biggen. De chauffeur van Reuling Intervar rijdt zonder aarzelen de truck met oplegger voor het losdok. Hij is duidelijk vaker op het bedrijf geweest en gaat amicaal om met de varkenshouder.

De varkenshouder is ook goed gemutst en waardeert de punctualiteit van de chauffeur die zich zelden vertelt bij het biggen lossen. Dat is belangrijk. Het bedrijf doet mee aan het Duitse welzijnsprogramma Initiative Tierwohl. Meer hokruimte en afleidingsmateriaal levert de boer € 4,60 premie per varken op. Mocht bij controle blijken dat er een varken te veel in een hok zit, wordt de premie van een half jaar teruggevorderd. Ter controle telt de varkenshouder daarom zelf de biggen ook en noteert het als er een dier met afwijking tussen zit, zoals een wateroor. Een big waar iets aan mankeert, wordt voor 50% vergoed.

Bedrijfsgegevens

14 identieke afdelingen varkens
120 hectare akkerbouwland
100% mengvoer
850-860 gram groei
1,7% uitval
0,99 – 1,00 indexpunt/kg bij AutoFom-classificatie
50/50 borgen/gelten

Afspraken nakomen

De biggen van een Deense zeug en Piétrain-eindbeer maken een vitale indruk en hebben mooi type. De dieren staan na opleg direct bij de voerbak. De uniformiteit van dit koppel is niet geweldig. De lichtste dieren zitten net boven de twintig kilo en de zwaarste ruim boven de dertig kilo. Het lijkt erop dat de vermeerderaar in elk geval een afdeling heeft leeggemaakt. De vleesvarkenshouder signaleert de gewichtsspreiding, maar heeft er weinig moeite mee. “Ik lever wekelijks varkens. De varkens gaan zodoende op het juiste gewicht weg. Als het hele koppel gemiddeld 21 kilo weegt, wil ik dat wel weten. Dan bestel ik ander startvoer dan normaal.”


 • Deze varkens zijn twee weken geleden opgelegd. Streptokokken blijft een risico na opleg, is de ervaring op dit bedrijf.

  Deze varkens zijn twee weken geleden opgelegd. Streptokokken blijft een risico na opleg, is de ervaring op dit bedrijf.

 • Op de stalkaart staat hoeveel varkens er in elk hok mogen en wordt genoteerd als een big bij opleg iets mankeert.

  Op de stalkaart staat hoeveel varkens er in elk hok mogen en wordt genoteerd als een big bij opleg iets mankeert.

 • Deze varkens liggen twee maanden in de stal. Ze zien er in alle opzichten goed uit en maken een actieve indruk.

  Deze varkens liggen twee maanden in de stal. Ze zien er in alle opzichten goed uit en maken een actieve indruk.

De varkenshouder heeft al vijftien jaar Nederlandse biggen. Eerst kocht hij van Straathof. Later van handelsbedrijf Venneker en tegenwoordig van Raiffeisen Viehvermarktung RVG, waar Reuling Intervar bij zit. Hij houdt van structuur. De biggen koopt hij op basis van de Nord-West-notering en de toeslag staat een jaar vast. Hij heeft ervaring dat Nederlanders anders met afspraken omgaan. Twee jaar geleden gingen ‘zijn’ biggen opeens naar Spanje. En in de maanden januari en februari staan de afspraken sowieso vaak onder spanning. Dan trekken de biggenprijzen steevast sterk aan.

De Duitser wil geen geleur over de prijs, entingen of anderszins: “Als er steeds opmerkingen zijn over en weer neemt de ergernis snel toe. Dat werkt niet. Ik maak afspraken voor een jaar en neem de biggen ook af. Met de voerinkoop doe ik dat net zo. Het is geen oordeel, maar de Nederlandse mentaliteit is anders. Meer een handelsgeest.”

Als er steeds opmerkingen zijn over en weer neemt de erger snel toe. Dat werkt niet

De varkenshouder blijft opmerkelijk kalm als hij praat over de Nederlandse vermeerderaar wiens biggen plotsklaps naar Spanje gingen. “Natuurlijk bracht het zoeken naar andere biggen extra werk mee. Maar er zijn meer fokkers met goede biggen. Ik heb toen een ronde biggen van Duitse herkomst gemest.”


 • De chauffeur draait zonder aarzelen de auto en rijdt vervolgens naar de juiste stal.

  De chauffeur draait zonder aarzelen de auto en rijdt vervolgens naar de juiste stal.

 • De rol van de chauffeur is niet onbelangrijk, ervaart de varkenshouder. Bijvoorbeeld als een big iets mankeert heeft hij dat ook gezien.

  De rol van de chauffeur is niet onbelangrijk, ervaart de varkenshouder. Bijvoorbeeld als een big iets mankeert heeft hij dat ook gezien.

 • De biggen kunnen direct eten na opleg. Het voer staat klaar.

  De biggen kunnen direct eten na opleg. Het voer staat klaar.

 • Frisse lucht komt aan de kopgevel van de stallen binnen en vervolgens via het plafond in de afdeling.

  Frisse lucht komt aan de kopgevel van de stallen binnen en vervolgens via het plafond in de afdeling.

 • Op het varkensbedrijf is een weegbrug aanwezig.

  Op het varkensbedrijf is een weegbrug aanwezig.

 • De stallen staan een stuk van de doorgaande weg verwijderd. Ze zijn via een verhard pad bereikbaar.

  De stallen staan een stuk van de doorgaande weg verwijderd. Ze zijn via een verhard pad bereikbaar.

Tevredenheid overheerst

De Duitse vleesvarkenshouder is in grote lijnen tevreden over de Nederlandse biggen. De uitval is voornamelijk in de eerste weken na opleg. Hij wijdt dat aan streptokokken. Eenmaal zes weken in de stal, dan draait het eigenlijk probleemloos en groeien de varkens als kool (zie de bedrijfsgegevens). De varkens die twee maanden geleden zijn opgelegd, zien er ook in alle opzichten perfect uit. Voor de vakman een lust voor het oog. De biggen zijn gevaccineerd tegen circo, mycoplasma en PRRS. Op het vleesvarkensbedrijf wordt de mycoplasma-enting herhaald als de dieren 40 kilo wegen. Anders ontstaat toch hoest in de afmestfase.

De vleesvarkenshouder wil per se biggen van één bedrijf. Hij woont vlakbij Rheine, vijftig kilometer over de grens bij Oldenzaal. Hij is voor biggen van een vermeerderaar aangewezen op Nederlandse biggen of dieren uit het Oosten van Duitsland. Hij heeft minimaal eenmaal per jaar contact met de fokker, als de prijs wordt vastgelegd. Buiten dit contactmoment om vindt hij de communicatie voor verbetering vatbaar. “Dat zou in deze digitale wereld toch geen punt meer mogen zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.