Varkenshouderij

Achtergrond

Westfleisch wil toegevoegde waarde vergroten

De toonaangevende Duitse slachterijen komen deze week met hun jaarcijfers. Ze zitten in een krimpende markt, maar vechten nog niet om de varkens. De marges blijven op peil.

Het jaarcijfer-seizoen is los gebarsten. De cijfers over 2018 van de coöperatieve vleesverwerker Westfleisch zijn bekend. Donderdag 14 maart verzamelt de pers uit binnen- en buitenland zich op het hoofdkantoor van Tönnies Fleisch, in Rheda-Wiedenbrück. Dan komt de Duitse marktleider met zijn jaarcijfers wordt de strategie voor komende jaren uit de doeken gedaan.

De directie tijdens een informatieavond voor de boeren/leden, deze week. - Foto: Westfleisch
De directie tijdens een informatieavond voor de boeren/leden, deze week. - Foto: Westfleisch

4,6% minder varkens aan de haak

De Duitse varkensstapel krimpt en slachterijen zien het aanbod slinken. Zij krijgen jaarlijks een kleine miljoen varkens minder aan de haak. Nederlandse boeren exporteren ook nog eens minder varkens naar Duitsland. Het Duitse Westfleisch kreeg daarom afgelopen jaar 4,6% minder varkens aan de haak dan in 2017: 7,79 miljoen varkens en zeugen. Reden van de daling is een afname van het aantal loonslachtingen. Het aantal varkens dat voor eigen rekening is geslacht in 2018 nam met 1,6% toe. Het bedrijf kreeg 425.000 runderen aan de haak. De handel in gebruiksvee steeg 5,9%, tot 2,16 miljoen dieren. De omzet van Westfleisch bedroeg € 2,6 miljard, de winst € 11,7 miljoen.

Verdere groei en kwaliteitsverbetering

De enigszins behoudende coöperatie in het Duitse Münsterland koerst op stabiliteit. De directie is daarom tevreden met het resultaat. Historisch gezien zit de marge op hoog niveau, staat daarom in het persbericht. De leden krijgen 4,2% dividend uitgekeerd over hun kapitaal. Daarboven keert het bedrijf € 3 miljoen bonus uit, verdeeld over alle diersoorten. Kern van de strategie van de coöperatie is verdere groei en kwaliteitsverbetering van het bedrijf. Dit moet leiden tot meer toegevoegde waarde voor de hele vleesketen.

Of registreer je om te kunnen reageren.