Varkenshouderij

Achtergrond 9 reacties

NVWA onderzoekt verstikkingsdood 1.200 varkens

Varkens stikten nadat ventilatoren uitvielen op een bedrijf in het Noord-Brabantse Haaren.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar de dood van 1.200 varkens op een varkensbedrijf in het Noord-Brabantse Haaren. Op het bedrijf vielen 18 juli de ventilatoren uit waarna de dieren stikten.

Vanwege de omvang van het incident doet de NVWA onderzoek wat er is misgegaan en of het incident verwijtbaar is. Het onderzoek zal enkele weken in beslag nemen. Een inspecteur van de NVWA is inmiddels ter plaatse geweest om de zaak te onderzoeken. Op de locatie worden in 3 stallen bijna 3.000 varkens gehouden.

De NVWA voert een klimaatcontrole uit op een varkensbedrijf.
De NVWA voert een klimaatcontrole uit op een varkensbedrijf.

Geen melding gedaan, maar er is ook geen meldplicht

De veehouder voerde de dode dieren af en deed geen melding van het incident. De NVWA zegt dat er geen meldplicht is voor dit soort incidenten. “Als er een dierziekte is of een verdenking van een dierziekte geldt er wel een meldplicht. Maar in dit soort gevallen geldt dat niet”, aldus een woordvoerder.

‘De gemeente heeft de boer een officiële waarschuwing gegeven omdat hij het incident had moete melden volgens de Wet Milieubeheer’

Het Brabants Dagblad meldt dat de gemeente Haaren de varkenshouder een officiële waarschuwing heeft gegeven omdat hij het incident had moeten melden volgens de Wet Milieubeheer. NVWA en de gemeente zijn in gesprek over het incident.

Kamervragen over incident

PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand stelt Kamervragen over het incident. Ze wil van minister Carola Schouten van landbouw weten of de veehouder de dood van de dieren bij RVO heeft gemeld in het kader van de I&R-regeling. En: heeft de betreffende veehouder zich vaker onttrokken aan een meldplicht?

‘Geen problemen met ventiliatiesystemen na controles in maart en juli van dit jaar’

Ook wil Ouwehand weten of het klopt dat de Omgevingsdienst Brabant de stallen in maart van dit jaar heeft gecontroleerd en begin juli nog een hercontrole heeft gedaan. Waarbij niets is opgemerkt over de ventilatiesystemen. Ouwehand vraagt de minister ook of het om een volautomatische stal gaat waarbij voeren, water geven en ventilatie volledig geautomatiseerd is.

Laatste reacties

 • veelust

  Mevrouw Ouwehand stelt weer vragen, waar was mevrouw Ouwehand met haar vragen toen er duizenden dieren dood crepeerde in de OVP

 • veldzicht

  Mvr.Thieme stelt nooit meer kamer vragen,zit de milieu bewuste dame weer in het vliegtuig in de "baas"zijn tijd waar ze al €120.000 per jaar verdiend.

 • fietskip

  Die organisaties zijn toch niet tegen de boeren?
  Aan de vragen en vraagstelling kun je zien dat ze liegen.

 • Gat

  Veldzicht, dacht Balkenende norm 171.000 euro was

 • farmerbn

  Je zult die varkensboer maar zijn. Eerst je varkens kwijt en daarna deze hele sores.

 • huisvader

  Eens farmerbn , sterkte voor de betrokkenen , niemand wil dit toch !

 • hollandagri

  wordt nog wel erger als kpn isdn laat in 2019 vallen en het buitengebied afhankelijk is van traag internet als telefoonverbinding. als je vraagt naar 4g steun wat ze voor particulieren aanbieden, doen ze net of ze water zien branden

 • veldzicht

  Voor iedere boer is een stalbrand een verschrikking en zal altijd alles doen het te voorkomen,een beetje misselijk van Ouwehand om zich op deze manier in de kijker te zetten.En wat heeft het er mee te maken of het niet of wel volledig is geautomatiseerd is?daar hoeft geen stalbrand van te komen lijkt mij.

 • wimschaap

  was beter om ouwehand op een onbewoond eiland te plaatsen

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.