Varkenshouderij

Achtergrond

Duitsland hangt minder varkens aan de haken

Duitsland heeft in de eerste drie kwartalen van 2016 ruim 43,92 miljoen varkens geslacht. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek, Destatis.

Dat zijn zo’n 260.000 varkens minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vooral het aantal varkens dat van Duitse vleesvarkenshouders afkomstig is, daalt sterk. Dat waren er dit jaar van januari tot en met september 40,35 miljoen. Een jaar eerder waren dat er nog 40,95 miljoen. Het aantal varkens uit het buitenland, vooral Denemarken en Nederland, groeide naar 3,5 miljoen, tegenover 3,16 miljoen vorig jaar.

De varkensvleesproductie kwam uit op ruim 4,1 miljoen ton. Dat is zo'n 20.000 ton varkensvlees minder dan in de eerste drie kwartalen van vorig jaar.

Minder 'hausslachtungen'

Plaatselijke slagers slachten ook steeds minder varkens. Waar er in 2011 in de eerste drie kwartalen nog 118.012 zogenaamde ‘Hausslachtungen’ werden geregistreerd door Destatis, zijn dat er dit jaar nog 59.543.

Varkenshouderijorganisatie ISN ziet dat de krimp van de varkensstapel zich niet geheel vertaalt in het aantal varkensslachtingen. De varkensstapel kromp met 3,4%, maar door de invoer van voornamelijk Deense en Nederlandse varkens valt de daling van het aantal varkensslachtingen mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.