Varkenshouderij

Achtergrond 2522 x bekeken

Nederlandse slachterijen slachten meer

Het aantal varkensslachtingen per week in Nederland ligt op een duidelijk hoger niveau dan vorig jaar om deze tijd.

De eerste twaalf weken van dit jaar hebben de Nederlandse slachterijen zo'n 4 procent meer varkens geslacht dan vorig jaar. Het totaal kwam uit op 3,4 miljoen slachtingen tegen 3,2 miljoen slachtingen over dezelfde periode vorig jaar. De laatste weken ligt het aantal slachtingen tussen de 290.000 en 300.000 stuks. In de eerste acht weken gingen 473.142 vleesvarkens levend de grens over. Vorig jaar waren dat in dezelfde periode 544.526. Het verschil is ruim 13 procent. Duitsland blijft de grootste afnemer.

1 maart vorig jaar is de breukdatum. De klepkeuring waarbij de NVWA-keurmeester aanwezig moet zijn bij het laden van de varkens werd weer verplicht bij export van varkens en biggen. De kosten van de keuringen van de NVWA schoten omhoog (omgerekend wel 1,5 cent per kilo vlees). Daardoor werd de export voor veel bedrijven veel minder aantrekkelijk.

De Nederlandse slachterijen lijken er tot nu toe redelijk goed in te slagen het meerdere vlees te verwaarden. De verschillen tussen de Nederlandse en de Duitse varkensprijs zijn het afgelopen jaar zeker niet structureel opgelopen. Rabo-analist Albert Vernooij: "Nederland heeft het voordeel van de wereldhaven Rotterdam die dichtbij is en die export eenvoudiger maakt."

Er zijn meer redenen te noemen waarom er meer varkens in Nederland worden geslacht. Verschillende slachterijen hebben hun capaciteit uitgebreid. Dat geldt bijvoorbeeld voor Van Rooi. Bovendien heeft dit bedrijf de slacht en verwerking zoveel mogelijk op één locatie geconcentreerd, wat een forse kostenbesparing oplevert door besparingen in de logistiek. Daardoor verbeterde de concurrentiepositie van Van Rooi. Vion sloot de slachterij in Helmond en optimaliseerde de slachterij en de verwerking in Boxtel. Westfort is van plan later dit jaar een nagelnieuwe slachterij in IJsselstein (Utrecht) te openen. Ook Westfort concentreert dan slacht en verwerking zoveel mogelijk op één locatie.

In Duitsland is het minimumloon ingevoerd. Vion sloot in Duitsland een slachterij (Lingen) en zal naar verwachting nog wel meer slagen maken in Duitsland. Verder speelt in Duitsland, en in mindere mate in Nederland, mee dat de vraag naar nationaal product (geboren, opgefokt en vetgemest in eigen land) toeneemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.