Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Tussenvonnis geeft Bel-boeren hoop

Bel Leerdammer moet ledengeld dat coöperatieleden krijgen, beschouwen als onderdeel referentieprijs.

De onderneming mag – afhankelijk van macro-economische omstandigheden – wel afwijken van de eigen referentieprijs. Dit zijn volgens Bel Leerdammer en ook advocaat Dinant te Biesebeek van een groep van ruim 300 tegen het bedrijf procederende boeren twee belangrijke conclusies in een tussenvonnis van rechtbank Rotterdam.

Volgens een zegsman van Bel Leerdammer kunnen voor het overige nog weinig verdere conclusies worden getrokken uit het tussenvonnis. De rechtbank heeft de kaasmaker om verdere informatie gevraagd. Eerder dit jaar schreef Boerderij al over de rechtszaak tussen Bel-boeren en de coöperatie.

Opmaat naar schadevergoeding € 20 miljoen

Volgens te Biesebeek is de uitspraak in het tussenvonnis de opmaat naar een totale schadevergoeding van ruim € 20 miljoen. Dit bedrag is als volgt onder te verdelen:

Ruim € 15 miljoen voor gemist ‘ledengeld’, zo’n € 5 miljoen voor te weinig uitgekeerd melkgeld over de jaren 2010 tot en met 2015 en tenslotte nog een rentevergoeding. Bel Leerdammer betitelt dit als voorbarige gevolgtrekkingen.

Nog maanden wachten op einduitspraak

De einduitspraak in de zaak kan nog wel een aantal maanden op zich laten wachten. Bel Leerdammer wil inhoudelijk niet ingaan op de kwestie.

Te Biesebeek stelt vast dat Bel in het tussenvonnis een aantal tegenslagen heeft moeten incasseren:

 • het ledengeld hoort volgens de rechtbank bij de referentieprijs
 • de aanspraken zijn niet verjaard
 • de rechtbank concludeert impliciet dat Bel ook in positieve zin mag afwijken van de referentieprijs

Laatste reacties

 • Attie

  Voorlopig nog ff in het 'grijze bakkie'!!

 • koestal

  Het is wel boerengeld.

 • .....

  de blijvers bij bell moeten dit ophoesten ,niet de aandeelhouders

 • gjh

  Let wel het is gestolen geld van de boeren. Dit is een derde van het totaal aantal boeren dus eigenlijk is het 60 miljoen. De aandeelhouders maakt het niet uit of het rendement van hun geld 16 procent is of 15 procent. De leiding van Bell kan liegen als de beste maar dit kost wel veel.

Of registreer je om te kunnen reageren.