Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Nederlandse melkveehouder ziet kosten oplopen

Nederlandse bedrijf ziet kosten per kilo melk sneller stijgen dan melkveebedrijf in omringende landen.

Dat blijkt uit een vergelijking van cijfers van European Dairy Farmers (EDF).

Uit de cijfers van 20 langjarige Nederlandse EDF-deelnemers blijkt dat de kosten in Nederland zijn opgelopen van € 3.283 per koe in 2010 naar € 4.053 per koe in 2018. De 31 bedrijven uit het buitenland (Frankrijk, België, Denemarken en Duitsland) zien ook een kostenstijging, maar lang niet zo groot. Zij stijgen van € 3.463 naar € 3.798 per koe.

In buitenland hogere melkproductie per koe

Ook neemt de melkproductie per koe in deze landen veel sneller toe. Waar de Nederlandse bedrijven 9.024 kilo melk per koe produceren, leveren deze buitenlandse bedrijven gemiddeld 9.701 kilo melk per koe af. De kosten per kilo melk komen dan uit op 39,1 cent voor de buitenlandse EDF-bedrijven en op 44,9 cent voor de Nederlandse EDF-bedrijven.

Rick Hoksbergen, relatiemanager bij Alfa Accountants, licht toe dat het hier gaat om de bedrijfseconomische benadering. “Dus inclusief berekende rente voor eigen vermogen en een vergoeding voor berekende arbeid.” Dat de bedrijven er nog altijd zijn, betekent dat de ondernemers genoegen nemen met een lagere vergoeding voor het eigen vermogen en de eigen arbeid, of dat ze niet al hun uren betaald zien worden.”

In Nederland fors hogere kosten voor gebouwen en grond

Redenen voor de gestegen kosten zijn onder meer de kosten voor gebouwen. Hoksbergen: “We bouwen duur in Nederland in vergelijking met andere landen. Daarnaast is er voor het einde van de melkquotering veel gebouwd voor de toekomst, maar door de fosfaatwetgeving zijn lang niet alle stalplaatsen bezet. Als in een stal voor 180 koeien er maar 130 zijn is er sprake van niet volledig kunnen benutten van de productiemiddelen. Daarbij is grond enorm duur. Omringende landen intensiveren om de kosten te verdunnen, Nederland is al erg intensief.”

Verder blijkt uit de cijfers dat de schuld bij de Nederlandse bedrijven is opgelopen tot € 12.270 per koe. Hoksbergen: “Al deze zaken maken dat de concurrentiekracht van Nederlandse bedrijven ten opzichte van de ons omringende landen er niet beter op is geworden is.”

Laatste reacties

 • deB.

  Doodlopende weg, met een jaren 80 melkprijs!! Echt doodlopend, niet vol te houden

 • koestal

  Dus geen fosfaatrechten kopen.

 • eja

  we hebben toch een ledenraad bij RFC die onze belangen zou moeten behartigen!!
  Maar ik vermoed dat zei de onderneming belangrijker vinden dan hun achterban.
  Alleen in de regio Utrecht word er echt door hun met de vuist op tafel geslagen.
  Je zult het lidmaatschap maar op je cv hebben staan!!!!

 • Gerd

  Hoe werkt de kostprijs van 39 cent en de DMK betaalt 30 of 32 cent netto?

  3 cent nog in GAP-geld dat nog steeds loopt..

 • koestal

  Vooral de energiekosten lopen op.

 • Gradje 1966

  Dan moet deze boekhouder maar eens beginnen met een normaal uurtarief te reken 50 euro is ook genoeg

 • Alco

  Ja kosten van alle registratie kosten zijn de laatste jaren wel het meeste gestegen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.