Rundveehouderij

Nieuws 33 reacties

Een derde van melkveebedrijven koerst af op te veel fosfaat

Ongeveer een derde van de 14.000 melkveebedrijven, die gebruik maken van de CRV-fosfaatplanner, dreigt meer fosfaat te produceren dan ze mogen op grond van het aantal rechten dat ze hebben.

Dit meldt huisorgaan Veeteelt van de fokkerij-organisatie. Overschrijding van het fosfaatquotum geldt als een economisch delict. Daarbij kunnen overtreders een strafblad krijgen en kan de overheid een forse boete opleggen. Zo’n boete kan zo hoog zijn, dat de winst door het houden van teveel vee ongedaan wordt gemaakt.

Onduidelijkheden in de regelgeving

Veehouders hoeven niet altijd bewust te veel vee aan te houden. Vanuit de praktijk is het bekend dat overschrijding van het quotum ook het gevolg kan zijn van onduidelijkheden in de regelgeving en onzekerheden bij de bedrijfsvoering. Bij veel boeren is niet duidelijk hoe de gemiddelde productie per koe wordt bepaald en hoe die uitvalt op het eigen bedrijf.

Fosfaatmonitor

In de fosfaatmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek tot en met het tweede kwartaal van dit jaar wordt de totale fosfaatproductie van de Nederlandse melkveehouderij over heel 2018 geraamd op 80,7 miljoen kilo. Dat is ruim onder het sectorplafond van 84,9 miljoen kilogram.

Laatste reacties

 • diekmann

  Oud nieuws tot er met derde kwartaal 78.7 miljoen kg. Daarbij is CRV voor totale beeld niet betrouwbaar omdat in vele gevallen andere planners (bv agrovision ect)bijgehouden wordt zodat CRV fosfaatplanner niet meer relevant is en vaak tekorten oplopen.

 • eja

  who the fuck is crv

 • Alco

  Kan ook iemand mij vertellen wat de boetes worden per kg fosfaat met overschrijding.
  Ik denk dat de boete nog gemaakt moeten worden en afhankelijk zal zijn van wat lease kost.

 • Firma Vellenga

  Wat ik wel lastig vind is dat wij ons weer netjes aan het fosfaat plafond houden en dat degene die willens en wetens gewoon door gaan met overschrijden er straks toch weer beter uit komen.....

 • Kletskoe

  Tja, straks zijn er vast wel weer die zeggen dat ze het niet wisten dat het echt anders is dan bij superheffing. Toen was het betalen en klaar. Nu economisch delict, strafblad en hogere boetes. Je bent afhankelijk van de handhaving. Is dat laks dan kom je er mee weg. Het is maar welk risico je wilt lopen.......

 • brutus71

  Wie controleert straks de fosfaat productie?

 • Henk.visscher

  Toch is het heel lastig , ik zit nu net onder de volgende stafel, je zou eind december maar net een stafel omhoog gaan, fosfaat is te duur om er extra onder te gaan zitten

 • Henk.visscher

  Er moet toch iets geregeld worden dat je een kleine marge hebt

 • Henk.visscher

  Ik ben er voor om in ieder geval dit jaar gewoon de leaseprijs van dit jaar als boete te geven verder geen boete en zeker geen ecomisch delict, dit omdat knelgevallen veel te laat horen of ze in het gelijk worden gesteld en iedereen moet nog wennen aan het systeem, de volgende jaren gaat dit waarschijnlijk niet werken omdat iedereen dan meer gaat melken als dit ver van tevoren bekend is.

 • Henk.visscher

  als je het dit jaar wel doet word er niemand beter of slechter van

 • info36

  Een economisch delict omdat je voedsel produceert? Denken ze in Jemen heel anders over.

 • Concurreren tegen de wereldmarkt en dan dergelijke regelgeving invoeren. Mooi de weg kwijt allemaal.

 • nvanrooij1

  Het wordt tijd om over de jaren heen een verevening in te voeren binnen een bepaalde bandbreedte zodat je geen onbenutte fosfaatrechten hebt bij een onderschrijding en geen boete bij een beperkt overschot
  Zeker gezien de melkstaffels. Een koe is tenslotte geen machine

 • melkveehouder .

  @20.33 Jij snapt het.

 • Bennie Stevelink

  Dat is mijn idee ook @van Rooij, net als vroeger met de minas: als je het ene jaar een aantal kilo's stikstof of fosfaat onder de norm zat mocht je het volgend jaar zonder boete dat aantal boven de norm zitten.

  Als er al een vereffening komt zal dat waarschijnlijk pas in het nieuwe jaar bekent gemaakt worden. Ze willen niet het risico nemen dat boeren met het vooruitzicht van een vereffening dit jaar te laks worden met het beperken van de veestapel.

 • Bennie Stevelink

  @20:33 en @melkveehouder, jullie denken dat je in Nederland zonder productierechten, op basis van kostprijs kunt concurreren tegen de VS, Nieuw Zeeland of Oost Europa?
  Productierechten kosten alleen geld bij uitbreiding. Voor de huidige melkproductie zijn de kosten van productierechten nul.
  Welke kostprijs ontstaat er voor de HUIDIGE melkproductie als er GEEN productierechten zouden zijn?
  En welke invloed hebben productierechten op de grondprijs in geval van uitbreiding?
  Als je alles tegen elkaar afweegt wat is dan het verschil in kostprijs?

 • Attie

  20:33 en melkveehouder, foutje van LTO, de voorloper van de bende van vier voor afschaffing quotum! Bennie zonder groei einde verhaal, leert het verleden!

 • Kelholt

  @Bennie Stevelink
  Ik zal je vraag " Jullie denken dat je in Nederland zonder productierechten, op basis van kostprijs kunt concurreren tegen de VS, Nieuw Zeeland of Oost Europa?" maar even beantwoorden.
  Dat doen we al jaren Bennie! We worden nu echter op achterstand gezet, beperkt, ten opzichte van onze directe buren Duitsland, België en Denemarken.
  En je zegt ook nog: "Voor de huidige melkproductie zijn de kosten van productierechten nul." Leg dat maar even uit aan iemand die een bedrijf wil overnemen.

 • Bennie Stevelink

  @Kelholt, ook zonder productierechten wordt een melkveebedrijf nooit tegen marktwaarde overgenomen, dat is nooit op te brengen. Het wordt overgenomen tegen een bedrag wat redelijkerwijs op te brengen is. Stemmen ouders en broers en zusters daar niet mee in dan wordt het bedrijf niet over genomen en komt het te koop. Productierechten veranderen hier niets aan.

 • Bennie Stevelink

  @Kelholt, wat die internationale concurrentie betreft: in Nederland beuren we gemiddeld een melkprijs die aanzienlijk hoger is dan in Nieuw Zeeland, VS of Oost Europa. Toch zie ik veel boeren steen en been klagen. Als een jaar de melkprijs wat tegenvalt zie je alweer veel boerderijen te koop staan.

 • Kelholt

  @Bennie Stevelink
  Je eerste antwoord heb ik even doorgestuurd naar de Belastingdienst. Die gaan met deze redenering vast wel akkoord.
  En je tweede reactie. Het gaat niet om de kostprijs, het gaat om je saldo. Hier in Nederland gaat er steeds meer van je saldo verloren aan onzinnige zaken. In Nieuw Zeeland en de VS gaan meer bedrijven failliet bij een slecht jaar dan in Nederland. Hier in Nederland komen wel veel bedrijven te koop te staan vanwege wanbeleid overheid.

 • Bennie Stevelink

  @Kelholt, je begrijpt niet dat die "onzinnige zaken" een gevolg zijn van hoge veedichtheid en bevolkingsdichtheid?
  In de VS, Nieuw Zeeland en Oost Europa geven ze dus minder uit aan "onzinnige zaken" omdat de vee- en bevolkingsdichtheid veel lager is. Zonder fosfaatrechten zal de veedichtheid nog veel hoger worden waarbij de kosten kwadratisch omhoog gaan. Dan kun jij wel tegen genoemde landen op basis van kostprijs concurreren?

 • STRIPHELD OPA

  Er zijn heel wat melkveehouders die de Fosfaatplanner niet bijhouden, ze hebben bijvoorbeeld 150 kg fosfaat gekocht, en zitten ze er dan bijvoorbeeld 140kg boven, dan weet je dat je goed zit, maar als dat vervolgens niet invult lijkt het op de Fosfaatplanner dat je er nog 140 kg boven zit.

 • melkveeakkerbouwer

  Voor iedere melkveehouder is het even lastig om uit te komen dit jaar. Ik ben wel van mening dat het wel pijn moet doen als de fosfaatrechten worden overschreden. Er is een hele grote groep melkveehouders die netjes een fosfaatplanner bij houden, koeien hebben verkocht en/of dure fosfaatrechten hebben bijgekocht. Ik hoor verhalen van collega's die niks doen en verwachten dat de sanctie lager zal zijn dan de opbrengsten. Dat zou een heel scheef verhaal worden. Ik lees hierboven dat een optie is dat een sanctie ongeveer gelijk moet staan aan de leaseprijs van rechten. Zou foute boel zijn. Dan wordt dus niets doen gestimuleerd, dat zou erg oneerlijk zijn tegenover de rest. De koopprijs lijkt me eerlijker.

 • farmerbn

  Op 2 januari kan crv -fosfaatplanner bezoek verwachten van de overheid om de gegevens even door te sturen. Boeren die meedoen en boven hun quotum zitten hangen dus meteen. Hoe simpel wil je het maken voor de overheid?

 • Bennie Stevelink

  Wat een onzin @farmerbn, de overheid gebruikt toch de gegevens uit hun eigen I&R en heeft toch geen CRV-fosfaatplanner nodig om te handhaven.

 • kleine boer

  bennie dat hebben we gezien bij de kalverfraude....

 • deB.


  heb je goed, die fosfaatplanner ligt op 2 januari bij de overheid...zo niet, dan wordt ze gevorderd! op zeker, zie kalveren

  Naïviteit en schijnheiligheid viert hoogtij dit jaar!

 • Bennie Stevelink

  De CRV-fosfaatplanner krijgt de gegevens uit de I&R ! Wat zou er dan in de fosfaatplanner staan wat niet in de I&R staat?

 • kleine boer

  Op de planner staan alleeni&r gegevens ?

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer en @deB, ik begrijp uit jullie reacties dat jullie frauderen? Net als met de kalveren? En jullie zijn bang dat dat ontdekt wordt?
  Boeren die niet frauderen maken zich niet druk om de fosfaatplanner.

 • kleine boer

  Nee Bennie dat deden we met Duitse vaarzen we melden dat het Duitse waren maar stiekum waren het Belgen ....

 • deB.


  Dank voor het verwijt, maar we kleuren netjes tussen de lijnen!!

  Typisch boertjes , druk met een ander zwart maken, terwijl de eieren onder z'n eigen kont weggeroofd worden!

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.