Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Waarschijnlijk runder-tbc bij melkkoe in Nederland

Bij een Nederlandse melkkoe is aan de slachtlijn runder-tbc geconstateerd. De NVWA onderzoekt de contactbedrijven vanwaar het bedrijf de afgelopen jaren runderen heeft aangevoerd.

Tijdens een controle in het slachthuis is op 7 april bij een slachtrund, geboren in augustus 2012, een verdenking van rundertuberculose (tbc) vastgesteld. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Uit het materiaal van het verdachte rund heeft Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) de diagnose bevestigd met een PCR-test. De definitieve uitslag wordt vastgesteld door middel van bacteriologisch onderzoek. Dit onderzoek loopt nog en duurt maximaal vier maanden.

Veestapel getest via tuberculinatie

De koe komt van een melkveebedrijf met 108 en is daar geboren en opgegroeid. De veestapel is inmiddels door middel van tuberculinatie getest. Geen van de dieren reageerde duidelijk positief. Vier runderen reageerden een dubieuze uitslag en één rund kwam positief uit de bloedtest maar was negatief op de tuberculinatie. Deze vijf dieren worden overgenomen en naar het WBVR afgevoerd voor onderzoek. Op het bedrijf zal nog twee keer met een interval van 60 dagen getuberculineerd worden omdat de incubatietijd van tbc lang kan zijn.

Andere runderen worden getraceerd

Het NVWA Incident- en Crisiscentrum (NVIC) traceert alle runderen van het bedrijf sinds het geboortejaar van de besmette koe. Het betreffende bedrijf heeft sinds 2012 21 dieren aangevoerd, afkomstig van drie bedrijven. Het gaat om twee Nederlandse en één Belgisch bedrijf. Een van de Nederlandse bedrijven hanteert een all-in-all-out-principe en hoeft volgens de NVIC hierdoor niet nader onderzocht te worden. Op het tweede aanleverende bedrijf staan nog 97 runderen, deze worden allemaal onderzocht. Eén dier reageerde dubieus en is overgenomen voor onderzoek. De Belgische voedsel- en warenautoriteit FAVV is geïnformeerd over het bedrijf in België.

Op 22 contactbedrijven staan nog 35 runderen die van het getroffen bedrijf afkomstig zijn. Deze bedrijven zijn inmiddels onderzocht, 18 daarvan zijn op basis van negatieve testuitslagen weer vrijgegeven. De uitslagen van de overige vier zijn nog niet bekend.

Toezicht op verwerking melk

Omdat het een melkveebedrijf betreft houdt het COKZ toezicht op de verwerking van de melk. Melk van een van runder-tbc verdacht bedrijf mag gewoon worden verwerkt, mist het extra gepasteuriseerd wordt. Zodra een besmetting wordt bevestigd, wordt een bedrijf geruimd en mag melk niet meer verwerkt worden.

De laatste uitbraak van runder- tbc in Nederland was in 2010 op een Fries melkveebedrijf. Dit bedrijf had vee aangevoerd van zeven bedrijven. In 2012 zijn nog twee verdenkingen geweest bij vleesvee dat uit België waren geïmporteerd. Nederland is sinds 1999 officieel vrij van runder-tbc.

Laatste reacties

  • koestal

    Wees voorzichtig met veeaankoop uit Belgie

  • L.A.

    zitten er ook dassen in de buurt ?

  • jan1953

    Kunnen ze prijs van slachtkoe mooi weer naar benede krijgen

Of registreer je om te kunnen reageren.